În 12 localități din Caraș-Severin, rata de incidență depășește 1,5 cazuri la 1000 de locuitori! Noi măsuri dispuse de CJSU!

masuri covid

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Caraș-Severin s-a întrunit miercuri în ședință extraordinară în vederea analizării situației epidemiologice existente la nivelul localităților din județ. În urma discuțiilor, au fost dispuse noi măsuri considerate necesare pentru diminuarea impactului riscului epidemiologic, în 12 localități din Caraș-Severin, în care rata de incidență a depășit pragul stabilit de 1,5 cazuri la 1000 de locuitori. Este vorba de: Gârnic, Lupac, Văliug, Constantin Daicoviciu, Târnova, Reşiţa, Zorlenţu Mare, Sacu, Bănia, Obreja, Caraşova şi Păltiniş. Pe de altă parte însă, s-a luat și decizia impunerii unor măsuri care vizează întregul județ.

Pentru cele 12 localități în care rata de incidență a depășit pragul de 1,5 cazuri la 1.000 de locuitori, de astăzi intră în vigoare opt decizii:

 1. Se interzice comercializarea și consumul produselor alimentare și băuturilor alcoolice și/sau nealcoolice în unitățile/spațiile special destinate de tipul restaurantelor şi cafenelelor, dispuse în interiorul clădirilor unde se desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturi alcoolice și nealcoolice, în intervalul orar 22:00-06:00. Unitățile/spațiile special destinate de tipul restaurantelor şi cafenelelor au obligaţia de a afişa la loc vizibil informaţii privind normele de protecţie sanitară pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2. La intrarea în unitățile/spațiile special destinate de tipul restaurantelor şi cafenelelor se va măsura temperatura fiecărei persoane care are acces în acestea.
 2. Se interzice desfășurarea activității cu publicul pentru operatorii economici care efectuează activități de jocuri de noroc, în intervalul orar 22.00-06.00.
 3. Se interzice organizarea de evenimente private, în restaurante, cafenele, saloane de evenimente, cu excepția celor care se desfășoară cu participarea a cel mult 50 de persoane, cu respectarea regulilor de distanțare fizică.
 4. Organizarea de sărbători religioase este permisă numai cu participarea persoanelor care au domiciliul sau reşedinţa în localitatea unde se desfăşoară activitatea, fără participarea persoanelor / pelerinilor din alte localităţi. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Caraș-Severin recomandă cetăţenilor judeţului să nu participe la evenimente religioase în afara localităţii de domiciliu, pentru evitarea pericolului generat de infectarea cu COVID – 19.
 5. Se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spațiile publice deschise, cum ar fi: proximitatea unităţilor de învăţământ (pe o distanţă de 100 m faţă de unitatea de învăţământ), piețelor agroalimentare, târgurilor, expoziţiilor, târgurilor de produse tradiţionale şi vânzare de alte bunuri, piețelor de vechituri, zonelor de așteptare (stații de autobuz, de autocar, peroane, gări şi autogări şi altele asemenea), alte evenimente publice.
 6. Comitetele Locale pentru Situații de Urgență din unitățile administrativ-teritoriale: Gârnic, Lupac, Văliug, Constantin Daicoviciu, Târnova, Reşiţa, Zorlenţu Mare, Sacu, Bănia, Obreja, Caraşova şi Păltiniş, unde rata de incidență depășește pragul stabilit (peste 1,5 la 1000 de locuitori), vor aplica de îndată prevederile prezentei hotărâri, vor identifica zonele/obiectivele cu risc, vor populariza măsurile de prevenire necesare pentru împiedicarea răspândirii infecțiilor SARS-CoV-2: măsuri de igienă personală, recomandarea limitării deplasărilor în afara locuinței, declararea eventualelor contacte cu persoane infectate cu SARS-CoV-2, etc și vor transmite Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Caraș-Severin propuneri privind diminuarea riscului de infectare la nivelul localităților respective, de îndată, dar nu mai târziu de 24 de ore de la primirea prezentei hotărâri.
 7. Pentru verificarea modului de implementare a prezentei hotărâri precum şi pentru respectarea normelor de protecţie sanitară în scopul prevenirii răspândirii virusului SARS-CoV-2, structurile teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne, împreună cu alte instituţii cu atribuţii de control (Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Caraş-Severin, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Caraş-Severin, Direcţia de Sănătate Publică Caraş-Severin, etc), vor continua acțiunile de patrulare și control în unitățile/spațiile special destinate de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în mijloacele de transport, târguri, piețe, oboare, stații de autobuz, gări, autogări, perimetrul unităților școlare.
 8. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Caraș-Severin va ridica restricţionarea activităţii unităților/spațiilor special destinate de tipul restaurantelor şi cafenelelor, precum şi operatorilor economici care efectuează activități de jocuri de noroc, în momentul în care la nivelul unei localităţi incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 1,5/1000 locuitori.

Pe de altă parte, la nivelul tuturor localităților din județul Caraș-Severin au fost dispuse trei măsuri:

 1. Obligativitatea purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spațiile publice deschise, cum ar fi: proximitatea unităţilor de învăţământ (pe o distanţă de 100 m faţă de unitatea de învăţământ), piețelor agroalimentare, târgurilor, expoziţiilor, târgurilor de produse tradiţionale şi vânzare de alte bunuri, piețelor de vechituri, zonelor de așteptare (stații de autobuz, de autocar, peroane, gări şi autogări şi altele asemenea), alte evenimente publice.
 2. Organizarea de sărbători religioase este permisă numai cu participarea persoanelor care au domiciliul sau reşedinţa în localitatea unde se desfăşoară activitatea, fără participarea persoanelor / pelerinilor din alte localităţi.
 3. Continuarea acțiunilor de patrulare și control de către structurile teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne, împreună cu alte instituţii cu atribuţii de control (Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Caraş-Severin, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Caraş-Severin, Direcţia de Sănătate Publică Caraş-Severin, etc), în unitățile/spațiile special destinate de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în mijloacele de transport, târguri, piețe, oboare, stații de autobuz, gări, autogări, perimetrul unităților școlare, în vederea verificării modului de implementare a măsurilor dispuse, precum şi pentru verificarea respectării normelor de protecţie sanitară, în scopul prevenirii răspândirii virusului SARS-CoV-2.

 

Hotărârile Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Caraș-Severin intră în vigoare începând cu data de începând de astăzi, 8 octombrie.

Foto: realitatea.net

 

Karina TINCUL

Distribuie pe:

Stiri similare

4 Comentarii

 1. Nicoleta

  Multe restrictii pentru restaurante si evenimente private. Justificate. Pe de alta parte, in biserici se poate intra fara numar atata timp cat esti din localitate. Incredibil cat de c****** sunt acesti functionari publici.

  Raspunde
 2. Boria

  În preajma autorităților e musai să avem botniță,nu de alta dar chiar se ia,e contagios și chiar se prinde bine Coviți și acoliții lui,nu e la ofertă ,parol!Mai ales cănd ai o față așa de lungă că a lui nea Gâfu!:)

  Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei