2019 va fi un an greu pentru Primăria Anina! Are de achitat o datorie de aproape 1.500.000 de lei!

modelmic

Anul 2019 va fi unul deosebit de greu pentru administrația locală din Anina, Primăria având de plătit aproape 1.500.000 de lei unei firme din Cluj. Este vorba de o datorie, acumulată în urma unui contract încheiat de fosta administrație în urmă cu aproape 15 ani și care viza modernizarea iluminatului public din fostul oraș minier.

După cum Reper 24 anunța încă de anul trecut, Primăria Anina a pierdut procesul cu firma SZD Electro, o societate comercială din Cluj, cu care conducerea Primăriei din perioada 2005-2007 a încheiat un parteneriat pentru eficientizarea și modernizarea iluminatului public, parteneriat pe care actualul edil s-a caracterizat de multe ori ca fiind unul dezastruos și în urma căruia Primăria s-a ales cu o datorie imensă, având în vedere bugetul de care dispune, și cu foarte puține îmbunătățiri la capitolul iluminat stradal. Românu explica chiar la un moment dat că firma a taxat Primăria Anina cu peste 1.000 de lei pentru un bec de iluminat care se găsește în comerț la prețul de 80 de lei.

„Acest parteneriat încheiat pentru perioada 2005-2007 prevedea două beneficii pentru comunitate: pe de o parte că se reabilitează iluminatul public în Anina și pe de altă parte că se va plăti mult mai puțin energia electrică. Ceea ce la sfârșitul acestui parteneriat nu s-a întâmplat. Într-adevăr am rămas cu acele lămpi, dar nu ni s-au diminuat cu nimic costurile privind plata energiei electrice.

Fosta conducere a motivat că nu a avut de unde să plătească și rata prevăzută în contract și suma pentru iluminatul public, au avut stagnări de plată și astfel s-a ajuns ca în 2012, când am preluat conducerea Primăriei să se fi plătit mai  puțin de o treime din suma care trebuia prevăzută în contractul respectiv. La un control în anul 2013 al Curții de Conturi s-au descoperit unele acte care nu erau în regulă, astfel încât a trebuit să dau în judecată această firmă. Am pierdut acest proces, astfel încât trebuie să venim noi ca și comunitate să plătim 1,4 milioane de lei”, a explicat primarul Gheorghe Românu.

Datoria inițială se ridică la 1,1 milioane de lei, sumă la care se adaugă penalitățile acumulate în timp, astfel încât administrația locală va trebuie să plătească firmei din Cluj aproape un milion și jumătate de lei.

Nu am altă soluție, decât să plătesc. Noi am început să achităm parțial, cum avem și noi bani în buget, dar fără o eșalonare făcută cu executorul acestei firme nu vom putea să ieșim din impas, pentru că nu vom avea niciodată toți acești bani ca să putem să îi plătim deodată și să și putem funcționa”, a mai adăugat Românu.

Procesul Primăriei Anina cu firma SZD Electro s-a întins pe mai mulți ani, perioadă în care administrația locală s-a trezit chiar la un moment dat cu conturile blocate, deși decizia nu era încă definitivă. Situația s-a schimbat însă acum și Românu va trebui să plătească, cu toate neregulile descoperite cu privire la respectivul contract și la lucrările executate de firma clujeană.

 

Karina TINCUL

Distribuie pe:

Stiri similare

2 Comentarii

  1. Dan

    Dacă au fost găsite acte în neregulă descoperite de curtea de conturi,de ce nu au fost trași la răspundere cei care au semnat aceste acte eventual dați în judecată sau făcută o plângere penală împotriva celor care au semnat acele acte! Câțiva șmecheri sau incapabili au îndatorat comunitatea cu aceste datorii,ei și-au luat sfântul drept „șpaga” iar locuitorii orașului sunt buni de plată a unei sume cu care se putea rezolva alte probleme ale comunității!

    Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei