29 Octombrie, Ziua Internațională a Internetului. La mulți ani!

modelmic

Prima conexiune între două calculatoare s-a realizat între centrele de calcul de la universităţile Standford şi UCLA  în urmă cu 49 de ani, pe 29 octombrie 1969, atunci când Charley Kline a transmis pe rând, şi au fost recepţionate, literele L, O şi G, sistemul blocându-se dupa apăsarea tastei G. Mesajul ar fi trebuit să fie „Login“ însă conexiunea s-a pierdut, dar nici n-a mai contat, pentru că începuse o revoluţie care s-a dezvoltat extrem de rapid.

Revoluţia în domeniul comunicaţiilor care s-a numit INTERNET, cuvant format prin împreunarea artificială a două cuvinte din limba engleză, interconnected = interconectat și network = rețea.

Aşa au fost puse bazele ARPAnet, reţeaua care avea să acopere aproape tot globul sub numele de Internet.

În 1971 s-au pus bazele emailului. Programatorul Ray Tomlinson a implementat un sistem de comunicare care presupunea despărţirea numelui utilizatorului de cel al computerului cu simbolul “@”.

La popularizarea internetului la scară globală a contribuit o invenţie din 1977: modemul pentru PC. Acesta a fost dezvoltat de Dennis Hayes şi Dale Heatherington.

În 1990 a apărut primul provider de servicii de internet prin dial-up, numit The World. În acelaşi an, ARPAnet a încetat să existe, iar Berners-Lee a terminat de programat WWW-ul, definind şi standardele HTML, HTTP şi URL.

Citește și: „Accesează și vezi cum îți dispar banii!“ Fraudele informatice, fenomen infracțional de amploare în secolul XXI!”

În 1991 a apărut prima pagină Web. Aceasta avea scopul de a explica ce este, de fapt, World Wide Web. Următorii 23 de ani sunt marcaţi de apariţia primelor browsere, primelor motoare de căutare, serviciilor de transfer de fişiere, reţelelor sociale şi a dispozitivelor permanent conectate la Internet.

În România, Ziua Internațională a internetului a fost celebrată pentru prima dată în anul 1999 cu ocazia celei de-a 30-a aniversare, atunci când domeniul „.ro” a fost pentru prima dată alocat unui computer din cadrul ICI (Institutul pentru Cercetări în Informatică) , astăzi numit Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică.

Iar primul site românesc a fost, cum era de aşteptat, www.ici.ro

Citește și: „Poliția avertizează: nu cădeți victime fraudelor cu facturi pe internet!”

În ziua de astăzi Internetul este susținut și întreținut de o mulțime de firme comerciale. El se bazează pe specificații tehnice foarte detaliate, ca de exemplu pe așa-numitele „protocoale de comunicație”, care descriu toate regulile și protocoalele de transmitere a datelor în această rețea.

Diana RADU

 

 

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei