35 de ani de carieră artistică: Nicu Novac, sărbătorit pe scena Operei din Timișoara!

modelmic

Nicu Novac este un nume reprezentativ pentru ceea ce înseamnă muzica populară din Banat din 1990 și până astăzi, un artist apreciat de public, cu un repertoriu vast, care a știut an de an să se reinventeze pentru a rămâne în topul preferințelor iubitorilor de folclor.

Originar din Valea Almăjului, de la Moceriș, fapt pe care îl prezintă cu fală ori de câte ori are ocazia, Nicu Novac și-a început cariera artistică în anul 1981. Dotat nativ cu o serie de calități vocale ce nu pot fi puse la îndoială, Nicu Novac a avut o ascensiune fulminantă artistică după momentul 1989, atunci când libertatea cântului și a versului nu a mai putut fi îngrădită.

O carieră de 35 de ani memorabili ce merita a fi celebrată și o inițiativă lăudabilă de a organiza o manifestare dedicată 100% artistului Nicu Novac, care aparține Lilianei Laichici, directorul Centrului de Cultură și Artă a Județului Timiș, artista și managerul culturii timișene recunoscând în Nicu Novac pe interpretul care a revoluționat muzica din Banat prin abordările sale interpretative și orchestrația pe care o propunea la diversele manifestări artistice în anii 90.

Alături de Orchestra Ansamblului Profesionist Banatul condusă de prof. dr. Sebastian Roșca, Nicu Novac a readus în fața unei săli arhipline, parte din cântările devenite ulterior șlagăre, cele care i-au făcut pe iubitorii cântecului popular din Banat să vibreze de-a lungul ultimelor trei decenii:  Lumea asta-i rău făcută, Am avut o viață, Mulți ar vrea să îmi ia locul, Păhărele, păhărele, Sus în deal la Tâlva Zânii, Cu opinca găurită, Tata meu, Stau în birt în miez de noapte, Omu bun îi făr noroc, Am pierdut în viață multe.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157677729274286″]

 

Niculina Stoican: „Ce reprezintă Nicu Novac? Fără doar și poate un punct de reper pentru cântecul popular românesc!“

La marea sărbătoare a celor „35 de ani de carieră artistică“ lui Nicu Novac i-au fost alături pe scena de la Timișoara o seamă de artiști care au recunoscut că au ținut să fie prezenți din dragostea și prietenia ce i-o poartă artistului omagiat, amintindu-i aici pe: Ramona și Petrică Vița, Niculina Stoican, Florin Ionaș „Generalul“, Zorica Savu, Mihaela Petrovici, Carmen Popovici Dumbravă, fiica lui Nicu Novac – Nicoleta Novac într-un moment care a emoționat asistența, Liliana Laichici, Ghiță Călțun Brancu, Dumitru Teleagă și mai ales dansatorii Ansamblului Profesionist Banatul din Timișoara.

Amfitrion al manifestării culturale pe scena Operei din Timișoara a fost și de această dată cu talentul și zestrea de informații din dotare Felicia Stoian, realizatoarea frumoaselor emisiuni de folclor de la TVR Timișoara.

O seară memorabilă atât pentru Nicu Novac, cât și pentru toți cei care am fost prezenți la Timișoara din respectul și prețuirea ce i se cuvin acestui interpret de fală al Țării Banatului.

Despre artistul, prietenul și omul Nicu Novac, colegii interpreți au ținut să afirme pentru Reper 24:

Sergiu TABAN

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei