46 de ani de învățământ superior la Reșița, marcați la Universitatea Eftimie Murgu!

modelmic

Zi de sărbătoare la Universitatea Eftimie Murgu, unde reprezentanții unității de învățământ, ai administrației locale și județene, precum și ai mediului de afaceri din municipiu s-au reunit pentru a marca împlinirea a 46 de ani de învățământ superior la Reșița și implicit Ziua universității reșițene. Două evenimente au fost organizate de conducerea universității cu acest prilej: o dezbatere cu tema „Rolul universității în dezvoltarea regională” și vernisajul expoziției „Tranziție” a tinerei artiste reșițene Andreea-Elena Iancu. 

Actualul rector al UEM, profesorul Andrade Bichescu, a amintit celor prezenți câte ceva din trecutul instituției de învățământ superior din Reșița, pe data de 29 martie fiind semnat acordul de înființare a Institutului de Subingineri din municipiu, și s-a arătat optimist cu privire la viitorul instituției pe care o conduce:

„Ne bucurăm că am putut să ducem mai departe aceea misiune a Universității asumată încă de la înființare, aceea de a forma specialiști, în primul rând pentru domeniul tehnic, iar mai apoi din 1992, când am început să dezvoltăm și alte programe de studii, în domeniul economic, domeniul socio-uman, să formăm specialiști pentru întreaga regiune. Pentru a putea și pe viitor să ne asumăm această misiune, de Universitate în regiune și pentru regiune, va trebui să intensificăm colaborarea cu cei din comunitatea locală, cu cei din regiune, și aici mă refer la instituțiile publice, mă refer la mediul economic, pentru că doar latura formativă și de cercetare nu este suficientă pentru a contribui la o dezvoltare mult mai eficientă a regiunii”.

Au fost prezenți al dezbaterea găzduită de UEM prefectul Florența Albu, care a afirmat că existența unei universități la Reșița aduce în mod evident un plus județului Caraș-Severin, dar că aceasta ar trebui pe viitor să se plieze mai mult pe nevoile pieței, primarul Ioan Popa, reprezentantul Consiliului Județean, Victor Naidan, directorul Casei Corpului Didactic, Nicoleta Marcu.

Primarul Reșiței și-a declarat sprijinul necondiționat pentru universitate, dar a atras în același timp atenția că secția de marketing a UEM trebuie să își intensifice eforturile pentru a atrage studenți la Reșița.

DSC_0287

Trebuie să scoată tobele, trompetele și să înceapă să se facă auzită. Trebuie să chemăm studenții aici. Împreună îi chemăm. Și eu vin cu dvs. Haideți să ducem din nou universitatea de la 2.000 sau câți studenți sunt acum, la cât a avut, aproape de 5.000 în zona de apogeu. Se poate. Toate jucăriile acelea care s-au înființat și care au rupt din învățământul din România ca niște hiene, toate acele facultăți particulare au cam dispărut. E adevărat că nici părinții nu mai sunt cum erau, să scoată banii din buzunar să își facă copiii studenți cu orice preț. Dar cred că este o piață mare în care ne putem face loc, dacă avem încrede în noi, în primul rând. Considerați-mă un aliat al vostru, mă duc cu voi de câte ori mă chemați, unde vreți și mergem să aducem studenți în Reșița”, a afirmat Popa.

De la întâlnire nu au lipsit nici reprezentanții mediului de afaceri, firme sau agenți economici cu care Universitatea are diverse parteneriate, cum ar fi: TMK, Autoliv, Spalek sau Prodmec.

Diana RADU

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei