5 octombrie, Ziua Mondială a Educației. La mulți ani, dascălilor din întreaga lume!

modelmic

Astăzi 5 octombrie până și faimosul motor de căutare GOOGLE a ținut să ne amintească de acest eveniment și au dorit marcheze această zi printr-un doodle ghiduș.

ziua-educatiei

În mai multe țări, Ziua profesorului este destinată a fi ziua specială de apreciere a cadrelor didactice.

Unităţile de învăţământ şi inspectoratele şcolare vor marca prin manifestări specifice, potrivit planificărilor existente la nivelul fiecărei şcoli, Ziua Internaţională a Educaţiei sau vor marca evenimentul printr-o zi liberă. Ziua de 5 octombrie a fost stabilită de UNESCO drept Ziua Internaţională a Educaţiei sau Ziua Internaţională a Profesorului și este sărbătorită în fiecare an încă din 1994.

Conform celor de la UNESCO, ziua internațională a profesorilor trebuie celebrată pentru a ne aduce aminte de importanța rolului pe care îl joacă dascălii din întreaga lume în formarea generațiilor viitoare.

Un cadru didactic bine pregătit reprezintă cheia dezvoltării globale durabile, iar formarea lor profesională și îmbunătățirea condițiilor de muncă se numără printre prioritățile organizației UNESCO la nivel global.

 

Premiul Hamdan

O dată la doi ani, cu ocazia Zilei Educaţiei, se oferă şi Premiul Hamdan, care recompensează practicile şi performanţele profesorilor. Premiul a fost creat în 2008, pentru a contribui la creşterea eficienţei profesorilor şi la ameliorarea procesului de învăţare.

Numele distincţiei vine de la Șeicul Hamdan Bin Rashid Al-Maktoum, din Emiratele Arabe Unite, care susţine proiectul. Suma acordată în cadrul premiului este de 300.000 de dolari americani, împărţiţi între trei laureaţi ale căror proiecte îşi propun să îmbunătăţească performanţele şi eficienţa profesorilor.

Premium va fi decernat anul acesta pentru a 5-a oară iar ceremonia va avea loc la sediul UNESCO din Paris

Cei trei laureați sunt selectați de un juriu internațional compus din cinci profesioniști distinsi aleși pentru nivelul lor ridicat de cunoștințe și experiență în problemele legate de educație.

În final, astfel de evenimente ne aduc aminte nu doar de semnificația profesorului în viața copilului, ci și de faptul că este din ce în ce mai dificil să găsești un profesor bun iar înclinația către pedagogie reprezintă un talent pe care îl cultivi cu greu.

 

Diana RADU

 


Daca ați fost martorii unui eveniment sau ai unei situații neobișnuite care ar putea deveni subiect de știre, contactați-ne la redactie@reper24.ro, pe contul nostru de Facebook sau pe WhatsApp la nr. 0747 081 224


Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei