ABA Banat nu răspunde de bomba ecologică de la Jupa!

aba

Administraţia Bazinală de Apă Banat (ABA Banat) s-a autosesizat ca urmare a apariției pe rețeaua de socializare Facebook a două video-uri realizate de jurnalistul Rareș Năstase, de la emisiunea de investigații „România, te iubesc!”, într-unul dintre acestea apărând gura de deversare a dejecțiilor în râul Timiș, de la Jupa. Jurnalistul evidențiază în imagini deversarea poluantă, tolerată, din județul Caraș-Severin.

Video:  https://www.facebook.com/raresnastaseoficial/videos/1097654197283713/

ABA Banat a considerat că e necesar să lămurească situația șocantă care apare în imaginile video de la Jupa, pentru a înlătura orice bănuială de ilegalitate din punct de vedere al gospodăririi apelor.

În acest sens societatea, precizează că funcționarea Stației de epurare Jupa nu a fost  reglementată prin nici un act emis de ABA Banat, aceasta aparținând operatorului de apă S.C. Aquacaraș S.A., sistemul de canalizare-epurare Jupa fiind predat de Primăria Caransebeș către S.C. Aquacaraș S. A. în 2011.

S.C. Aquacaraș S.A. deține autorizația de gospodărire a apelor nr. 53/06.03.2019 valabilă până la 28.02.2022 privind „Alimentare cu apă, canalizare și stație de epurare în orașul Caransebeș’’, în care nu sunt prinse lucrările de alimentare cu apă, canalizare menajeră și stație de epurare pentru localitatea Jupa. Nefiind primită nici o solicitare de autorizare, s-a considerat că această stație de epurare nu are activitate.

Neavând cunoștință de existența acestei guri de  evacuare, ABA Banat nu a monitorizat calitatea apei evacuate și în consecință  nu putea să aplice penalități pentru evacuarea din stația de epurare Jupa, așa cum s-a declarat în presă de către reprezentanți ai S.C. Aquacaraș S.A. Într-adevăr, au fost aplicate penalități lunare, dar pentru alte obiective  ale SC Aquacaraș S.A, nu pentru Jupa”, precizează Compartimentul de presă al Administraţiei Bazinale de Apă Banat.

Inspecția Bazinală de Apă Banat a sancționat contravențional S.C. Aquacaraș S.A. cu amendă de 40.000 de lei, pentru punerea în funcțiune a lucrărilor de alimentare cu apă și canalizare menajeră, cu stația de epurare Jupa, fără a deține autorizație de gospodărire a apelor.

ABA Banat insistă pe faptul că dacă publicul larg nu ia atitudine, nu face sesizări legate de asemenea evacuări de ape uzate menajere neepurate, care se produc fie noaptea (conform declarației martorului din filmare), fie în cazul unor creșteri de debite de apă pentru a favoriza disoluția dejecțiilor, inspectorii noștri nu vor putea, întotdeauna, să sancționeze respectivul poluator. Facem apel și pe această cale, ca să fim cu toții vigilenți și să raportăm încălcările legii, deoarece este în puterea noastră să ne facem viața mai bună”, a declarat Titu Bojin, directorul ABA Banat.

foto: Tion

 

Elena FRANȚ

 

 

Stiri similare

1 Comentariu

 1. zero

  “Nefiind primită nici o solicitare de autorizare, s-a considerat că această stație de epurare nu are activitate … ABA Banat nu a monitorizat calitatea apei evacuate”

  :) :) :)
  S-a considerat … cine?
  Excavatorist Bojin, de pe la Facset (Făget)?
  Cel care a prăpădit Lugomet-ul prin “privatizare” şi s-a ascuns la ABA Banat?

  Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei