Abateri grave la Căminul pentru Persoane Vârstnice Reșița! Vezi ce a descoperit Curtea de Conturi!

 modelmic

Un audit financiar efectuat de Camera de Conturi Caraș-Severin la Căminul pentru Persoane Vârstnice din Reșița a scos la iveală o serie întreagă de abateri, de la ne-înregistrări în evidența contabilă a unor donații până la achiziționarea nelegală a unor bunuri sau efectuarea unor plăți fără documente justificative.

În raportul Camerei de Conturi se arată, spre exemplu, că instituției i-au fost donate anul trecut două notebook-uri și o imprimantă, bunuri care nu au fost înregistrate în evidența contabilă. Acestea au fost înregistrate doar în evidența tehnică-operativă, la aproximativ 3 luni de la primire și fără a fi evaluate la valoarea lor justă. Nereguli au fost constatate și în ceea ce privește o altă donație, primită de la o asociație din Elveția. În acest caz este vorba de diverse bunuri, cum ar fi lenjerie de pat, pilote, perne, draperii, lămpi sau articole religioase, în valoare de peste 100.000 de lei,  multe dintre ele înregistrate eronat în contabilitate și scăzute din gestiune.

La nivelul Căminului pentru Persoane Vârstnice Reșița „s-au scăzut bunuri materiale primite din donații – lenjerie de pat, draperii, fără a se cunoaște cantitatea scăzută, calitatea bunurilor, numărul de bucăți scăzute din gestiune și valoarea acestora, unitatea de măsură cu care au fost înregistrate în gestiune și în contabilitate fiind saci și cutii.

Din documentele întocmite și prezentate de entitate, a rezultat că în anul 2016 au fost scoase din gestiune sau distruse fără documente justificative, ca materiale consumabile, obiecte de inventar în valoare de 16.091  lei, reprezentând lenjerie de pat, pilote și perne, saltele, cearceafuri, covoare, jaluzele, lămpi electrice, scule, draperii, oglinzi de perete, saci de dormit, etc.

Mai mult, gestiunea Obiecte de inventar în folosință – donații cuprinde obiecte de inventar date în folosința angajaților și a altor persoane fizice și juridice, în baza unor procese verbale de custodie, contrar celor stabilite în actul de donație și factura proforma, unde se prevede că toate bunurile primite prin donație se distribuie în mod gratuit la cei săraci și nevoiași și nu pot fi vândute. (…)

Echipa de audit a constatat că pentru cazurile verificate, obiectele de inventar date pe baza proceselor verbale de custodie, există la adresele respective, dar sunt folosite de persoanele în cauză, contrar normelor legale privind custodia bunurilor, care presupune păstrarea bunurilor materiale pe un termen determinat și nu folosirea acestora”.

Achiziționarea nelegală a unor pachete cu dulciuri!

Reprezentanții Camerei de Conturi au constatat că pe parcursul anului 2016 au fost achiziționate pachete de dulciuri de la o societate din Reșița, pentru care nu au fost prezentate documente justificative privind necesitatea și scopul achiziției.

„Scăderea din gestiune a pachetelor de dulciuri s-a făcut prin înscrierea pachetelor în lista de alimente aferentă unei zile, documente din care nu rezultă care a fost conținutul unui pachet de dulciuri. Referitor la înscrierea acestor pachete de dulciuri în lista de alimente s-au constatat și alte nereguli, precum: înscrierea cu pixul a acestor pachete în listele de alimente, înscris care nu în toate cazurile a fost confirmat de gestionara magaziei de alimente prin semnături; în general numărul pachetelor de dulciuri corespunde cu numărul persoanelor asistate, deși din totalul acestora o parte au diabet sau regim potrivit înscrisurilor prezentate; au fost constatate cazuri în care numărul pachetelor de dulciuri înscrise în listă a fost mai mare decât cel al persoanelor asistate (4 pachete mai mult în 24.12.2016 și 9 pachete mai mult în 31.12.2016)”.

Reprezentanții Căminului au prezentat explicații conform cărora pungile cu dulciuri au fost cumpărate în urma unor economii înregistrate la hrană și pe baza unor recomandări ale psihologului instituției, echipa de audit constatând însă că psihologul recomanda gesturi și vorbe motivaționale pentru creșterea stimei de sine a asistaților: un zâmbet, o floare, diplome, plachete, etc.

Neregulile descoperite de Camera de Conturi nu se opresc aici, semne de întrebare ridicând și achiziționarea unor materiale de construcție fără existența unor documente justificative privind necesitatea acestora și realizarea unor lucrări ulterioare.

În plus, la nivelul Căminului au fost efectuate plăți către o societate comercială pentru diverse lucrări de reparații, fără documente justificative din care să rezulte că respectivele lucrări trebuiau executate, au fost realizate și recepționate. În plus, entitatea dispune de personal calificat în domeniul construcțiilor: tâmplar, lăcătuș, sudor constructor.

În urma numeroaselor deficiențe găsite la Căminul pentru Persoane Vârstnice din Reșița, reprezentanții Camerei de Conturi au decis să extindă verificarea și le-au pus în vedere reprezentanților azilului să ia măsuri pentru recuperarea prejudiciilor create.

Conducerea Consiliului Județean Caraș-Severin, în subordinea căreia se află căminul a cerut și ea explicații cu privire la aspectele sesizate în raportul Camerei de Conturi.

Urmează să ne prezinte un raport cu măsurile pe care le ia domnul director al Centrului de Persoane Vârstnice și în funcție de aceste lucruri vom decide ce vom face în continuare. Vor fi dispuse măsuri pentru ducerea la îndeplinire a aspectelor sesizate de către Camera de Conturi a județului Caraș-Severin”, a precizat președintele forului județean, Silviu Hurduzeu.

Karina TINCUL

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei