ABSURD! Proiect de aproximativ 15 milioane de lei stă pe loc din cauza birocrației!

modelmic

Proiectul prin care se dorește realizarea la Anina a unui muzeu al mineritului înaintează în ritm de melc din cauza birocrației, mai exact a avizelor și documentelor care trebuie depuse la dosar. La peste un an de la obținerea finanțării pentru conservarea și punerea în valoare a fostei mine din oraș, lucrările încă nu au început, deși primarul Gheorghe Românu dă asigurări că proiectul este în grafic și va fi finalizat în timp util.

Primăria Anina a reușit în luna mai a anului trecut să semneze cu ADR Vest contractul de finanțare pentru proiectul „Restaurarea, conservarea, reabilitarea și punerea în valoare a monumentului de clasa A Ansamblul Puțului I Anina”. În valoare de aproximativ 15 milioane de lei, acesta a fost primul proiect din Caraș-Severin care a primit finanțare pe Programul Operațional Regional 2014-2020.

Semnarea contractului a fost un moment de victorie pentru administrația din Anina, la capătul a peste doi ani de muncă intensă și a sute de documente adunate la dosar. Munca celor de la Primăria Anina nu s-a oprit însă după semnarea contractului, ba chiar dimpotrivă, pentru demararea lucrărilor fiind nevoie de alte avize, inclusiv de la CFR Călători, pentru simplul motiv că linia ferată trece pe lângă clădirea muzeului.

Am avut licitația pentru proiectul tehnic, am reușit să terminăm proiectul tehnic, acum trebuie să obținem ultimele avize. La astfel de proiecte este nevoie, de exemplu, de avize de la Comisia de Cultură Timișoara, care  este responsabilă pe zona de vest, dar și de la Ministerul Culturii, în baza avizului de la Timișoara. La fel, ne trebuie aviz și de la CFR Timișoara și de la CFR București, deoarece linia CFR-ului trece pe lângă monument. Bineînțeles că aceste avize costă: am plătit 900 de lei la Timișoara și 1.100 la București pentru un aviz cum că nu avem nici o treabă cu linia ferată. La o reabilitare de clădire eu nu vin să mă apuc să mai construiesc ceva. Niște birocrații”, a explicat primarul Gheorghe Românu.

După ce se vor obține toate avizele, lucrarea va fi scoasă la licitație pe SEAP. În cazul în care nu vor exista contestații, lucrările ar putea începe undeva în toamna acestui an.

Proiectul are o perioadă de implementare de aproape 3 ani, din care peste un an de zile este prevăzut doar pentru obținerea avizelor.

Karina TINCUL

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei