„Acasă în Banat” s-a pus pe colorat. 29 de case din Eftimie Murgu au o nouă înfățișare

modelmic

Între 20 și 22 iunie peste 200 de oameni au luat cu asalt localitatea Eftimie Murgu din Caraș-Severin mânați de dorința de a da culoare satului.
Organizatorii acestei inițiative, care face parte din proiectul Festivalul Faptelor Bune, Color the Village, au afirmat că cele 3 zile au fost memorabile pentru localitatea Eftimie Murgu.

Voluntari din toată țara s-au adunat să dea o mână de ajutor satului, să dea culoare fațadelor gri și deteriorate. Și nu oricum, au reparat, au zugrăvit și au pus chiar și ghivece cu flori. Cei mai mulți și-au luat liber de la serviciu și au venit la Eftimie Murgu echipați de lucru. Au luat cu asalt case din tot satul, au făcut mortar, au pregătit culoare, au vopsit ferestre și porți.

 

modelmic

Atmosfera a fost incredibilă, au fost trei zile foarte dificile din punct de vedere organizatoric, însă rezultatele se văd efectiv: am intervenit la 29 de case deoarece din păcate, au fost proprietari care au renunțat, însă am vopsit în schimb și o fântână și un pod. Credem că obiectivul nostru a fost îndeplinit, am reușit să dăm culoare satului și vă invităm acum să vă plimbați la pas prin Eftimie Murgu. Veți descoperi case extraordinare, frumos colorate, pe care le veți vedea prin tot satul”, a spus Radu Trifan, președintele Asociației Acasă în Banat.

modelmic

Proiectul Color the Village are ca obiectiv promovarea zonei Almăjului și a Banatului Montan, de a interveni într-o zonă cu potențial turistic, dar care mai are nevoie de ajutor. Refacerea fațadelor gri este o intervenție rapidă, cu impact mare și care schimbă cu adevărat satul.

modelmic

Voluntarii au fost răsfățați în fiecare zi cu bunătăți tradiționale: coleșă, cârnați, sarmale, dulcețuri din zonă sau suc de soc.
Duminică au făcut și o vizită la complexul mulinologic, cu cele 22 de mori de apă funcționale, care fac parte din patrimoniul UNESCO.

Pentru voluntari, sentimentul cel mai frumos a fost la final, când au văzut efectiv cum arăta fiecare casă unde au lucrat. Și, desigur, îmbrățișările și mulțumirile proprietarilor. Acum, când am terminat prima ediție a acestui proiect unic, ne gândim deja la următoarea ediție Color the Village!”, a mai spus Radu Trifan.
Evenimentul Color the Village este unic în România, organizat de Asociația Acasă în Banat în parteneriat cu Primăria Eftimie Murgu.

modelmic

 

Elena FRANȚ

Stiri similare

1 Comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei