Consilierii locali reșițeni au aprobat la finalul săptămânii trecute încheierea unui acord de parteneriat între Primăria Reșița și Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, în vederea pregătirii și implementării în comun a proiectului „Achiziție de mijloace de transport public – tramvaie electrice”. Totodată, aleșii locali au fost de acord ca Primăria să încheie și un protocol de asociere privind realizarea în comun a viitoarei achiziții publice.
Conform proiectului de hotărâre aprobat în ședința de CL de vineri, MDRAP va achiziționa, în numele UAT Municipiul Reșița, un număr de 13 tramvaie electrice bidirecționale cu uși pe ambele părți și cu lungimea de aproximativ 18 metri.
„Având în vedere ordonanța de urgență nr 47/2018 privind stabilirea unor măsuri de urgentare a absorbției fondurilor europene, MDRAP a propus implementarea unor proiecte de achiziție de material rulant (tramvaie) în parteneriat cu municipiile reședință de județ, în cadrul Axei prioritare 4, prioritatea de investiție 4e, obiectiv specific 4.1, prin lansarea unui apel de proiecte dedicat cererilor de finanțare în partenerial, cu MDRAP ca și lider de proiect.
Parteneriatul a fost propus pentru a sprijini municipiile în demersul de achiziție a materialului rulant electric, prin asumarea de către MDARP a desfășurării procedurilor de achiziție publică în numele și pe seama UAT.
Proiectul va beneficia de o alocare financiară suplimentară față de cea propusă inițial pentru obiectivul specific 4.1 pentru municipiul Reșița, oferind astfel posibilitate finanțării din alocarea financiară inițială a altor proiecte ce vizează mobilitatea urbană, ce vor fi prioritizate conform procedurilor de lucru ale Autorității Urbane”, se arată în nota de fundamentare ce însoțește proiectul de hotărâre.
Cu semnarea acordului de parteneriat și a protocolului de asociere între MDRAP, ca lider de proiect, și UAT Reșița, a fost împuternicit primarul Ioan Popa.
Municipiul Reșița nu este singurul care va beneficia de tramvaie achiziționate pe fonduri europene de către MDRAP, în aceeași situație aflându-se și orașe precum Iași, Brăila, Galați, Proiești sau Craiova.
Karina TINCUL
Se pare că de data asta MDRAP (ca lider de proiect) i-a “suflat” lui tăiţelu’ direct de sub nas afacerea (şi comisioanele) cu achiziţia de tramvaie, după “tunul” precedent tras din bugetul public prin autobuzele (schrott) de Olanda.
Rămâne să se mai descurce pe plan local doar cu problema principală: şinele uzate, linia de contact ciordită, staţii de alimentare praf, etc.
“Valoarea eligibilă … 142.031 lei, cu tot cu TVA.”
Eligibilă, nu licitabilă.