Adio, Ilie Balaci…

Ilie Balaci

Un fotbalist de geniu – astfel simt să îl descriu pe cel care a pornit astăzi pe drumul fără întoarcere, unul din cei mai iubiți fotbaliști români ai secolului XX, ILIE BALACI. M-am născut cu Ilie Balaci la televizor, cu driblingurile acestui oltean simpatic, cu fantezia pe care o genera la fiecare partidă a campioanei unei mari iubiri, acea Craiova Maxima a anilor 70-80. Lung, Negrilă, Tilihoi, Ştefănescu, Ungureanu, Ţicleanu, Donose, Balaci, Crişan, Cămătaru, Geolgău – așa suna poezia fanilor Științei, una ce parc-ar fi fost ieri, pentru cei care își mai aduc aminte.

Vestea dispariției unicului Ilie Balaci a căzut ca un trăznet, exact în momentul în care Craiova se pregătea pentru „fiesta” din această seară cu FCSB-ul. Sunt deja voci care afirmă că această partidă ar trebui amânată, urmare a dramei pe care o traversează fotbalul românesc, odată cu moartea unuia din corifeii săi. Dar, știm cu certitudine că Ilie Balaci a iubit nespus fotbalul, iar atunci, cu siguranță „Prințul din Bănie” nu și-ar fi dorit ca meciul de astăzi să fie reprogramat. Așadar, la Craiova se va juca fotbal cu gândul la Ilie Balaci. Și mai știu un lucru. Astăzi, cei mai mulți dintre noi cei care l-am apreciat, iubit, adulat pentru momentele de spectacol oferite pe terenul de fotbal de acest român, ne vom dori victoria Universității.

Fostul mare jucător român, Ilie Balaci, a murit la doar 62 de ani. S-a născut în localitatea Bistreț, județul Dolj, pe data de 13 septembrie 1956.

Balaci a suferit un accident vascular cerebral în această dimineață, în timp ce se afla acasă, în Craiova, iar familia a chemat o ambulanță. Medicii au încercat să îl resusciteze, însă nu au mai putut face nimic pentru el, a transmis purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean din Craiova, Cristina Geormăneanu.

Performanțele lui Ilie Balaci  ca jucător

Campion național: 3 titluri, în 19741980 și 1981

Cupa României: 4 victorii, în 197719781981 și 1983

Cupa Balcanilor: în 1980

Fotbalistul nr.1 în România: 2 titluri, în 1981 și 1982

347 prezențe în Divizia A, 84 de goluri

Debut în Divizia A12 august 1973Jiul Petroșani – Universitatea 1-1

69 prezențe în echipa națională, 8 goluri

38 prezențe în cupele europene, 7 goluri

Debut în echipa națională: 23 martie 1974Franța – România 1-0 (este cel mai tânăr debutant în echipa națională; avea numai 17 ani și 6 luni!)

Ilie Balaci – cariera de antrenor

Cupa Campionilor Africii, în 1992, cu Club Africain Tunis din Tunisia

Cupa Cupelor țărilor arabe, în 1993 și 1994, cu Olimpique Casablanca din Maroc

Cupa Campionilor Golfului, în 1997, cu Al Nassr Riad, și 1998, cu Al Hilal (ambele din Arabia Saudită)

Cupa Cupelor țărilor arabe, în 2000, cu Al Ain Emiratele Arabe Unite Supercupa Asiei, în 2000, cu Al Ain

Cupa Cupelor țărilor arabe, în 2000, cu Al Sadd  Qatar

Balaci

Dumnezeu să-l odihnească în pace…

Foto 1 Digisport

 Sergiu TABAN

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei