Ai noștri, întotdeauna mai profesioniști decât ai lor!

profesioniști

În ultima perioadă, în special în mediul online, ideea că ai noștri sunt mai buni ca ai lor e tot mai vizibilă și pregnantă în abordările celor care sunt poziționați de partea unora dintre combatanții scenei politice cărășene. Fără a cunoaște realitatea existentă, ești tentat să le dai dreptate acestora și să-i înjuri printre dinți pe cei care vor să le ia pâinea și cuțitul alor noștri.

Am să iau două cazuri din peisajul administrativ al județului, respectiv: Aquacaraș și Teatrul de Vest. În primul caz, societatea de apă și canal ce operează pe teritoriul urban al Caraș-Severinului, este condusă și în prezent de clientela politică a PNL-ului. Nu vreau să intrăm în detaliile componenței politice a noului PNL, pentru că aceștia și-au asumat fuziunea cu fostul PDL prin congres. Așadar, de ani buni, societatea comercială Aquacaraș are în componența sa clientela politică de pe malul drept al politicii românești. Faptul că această societate este în pragul falimentului și serviciile oferite clienților lasă de dorit, este un fapt cunoscut și nu o să mai facem referire la el. După succesul din alegerile din vara trecută, pe același sistem, PSD-ul vrea să își impună o echipă la conducerea operatorului de apă și canal. Chiar una totalitară, doar PSD-ul așa este învățat și nu o spun eu, ci istoria recentă ne-a demonstrat acest apetit spre o majoritate absolută. Simpatizanții și membrii noului PNL nu sunt de acord, susținând lipsa de profesionalism a managementului pesedist. De parcă până acum, managementul liberal ar fi fost unul de excepție și Aquacaraș ar fi o entitate profitabilă și ar oferi servicii ireproșabile clienților săi. Nici vorbă de așa ceva! Managementul de până acum al Aquacaraș a fost unul clientelar, societatea având o organigramă „încărcată” de angajați, cel mai probabil din rândul lipitorilor de afișe, ce nu au nicio treabă cu atribuțiile din fișa postului. Faptul că aceștia îți vor pierde locul de muncă și, cel mai probabil, ele vor fi ocupate de angajați cu un profil similar, creează panică în rândul celor care au administrat societatea până în prezent. Ironia acestei abordări este faptul că sunt condamnate comportamente ce au fost practicate și duse la rang de „artă” de însuși cei care acum spun că „profesioniștii” sunt dați la o parte. Păi, bă, dacă Aquacaraș avea un management profesionist, oare „performanțele” actuale erau aceleași? Mă îndoiesc! Așa că, lăsați-o mai moale cu termenul de profesionist. A fi profesionist nu înseamnă doar să ai carnet de partid și să fii pe lista scurtă a decidenților zilei.

În cel de-al doilea caz, cel al managementului Teatrului de Vest din Reșița, situația e puțin invers. Din spațiul  online am dedus că până acum administrarea activității artistic-culturale a teatrului nu ar fi fost una tocmai bună. Și deduc asta din perspectiva ideilor lansate în mediul online, după ce postul de manager nu a fost ocupat. Asta, după ce la concursul organizat de Consiliul Județean, singurul candidat înscris la concurs nu a reușit să ia nota de trecere (nota 7). Susținătorii acestuia, evident de pe malul drept al politicii cărășene, s-au ofuscat că al lor candidat n-a reușit să convingă comisia că el este soluția. Acest salvatore Schillaci al culturii cărășene, n-a fost în stare să ia notă de trecere nici măcar după evaluare. În atari condiții, da, pesediștii blochează accesul unui manager de excepție, unui profesionist desăvârșit să redreseze activitatea Teatrului de Vest. Bineînțeles, în accepțiunea susținătorilor liberali, pentru că în ochii unui om cu capul pe umeri, nu ai cum să crezi că un profesionist și un manager de excepție nu ar fi capabil să ia peste nota șapte la un concurs. Însă, cel mai important lucru este să pui la îndoială tot ce alții întreprind, chiar dacă tu ai fost campion al acestor comportamente. „Profesioniștii” noștri sunt întotdeauna mai buni ca ai lor, pentru că, nu-i așa, sunt ai noștri, iar acesta este argumentul suprem.

Concluzia nu poate fi decât una singură. Toți sunt o apă și un pământ, administrarea, guvernarea înseamnă contracte, bani, interese și, de cele mai multe ori, prin aceste acțiuni se satisface o parte dintr-un întreg. Să nu ne imaginăm că o să-i pese cuiva cu precădere de noi, ăștia mulți, și că cineva va ignora interesele grupului pentru a ne satisface nouă nevoile. Și asta nu e numai la noi și nu au inventat-o peneliștii sau pesediștii, interesele de grup au fost mai mereu transpartinice și „grija” pentru popor nu a fost decât una la limita supraviețuirii. Dacă îmi permiteți comparația, ea ar suna cam așa: „Pâine și circ”.

 

John GAVRILESCU

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei