ALARMANT: 5.500 de unități școlare, fără autorizație sanitară! Caraș speră la unul dintre proiectele–pilot de modernizare

modelmic+editorial

Fosta formulă a Ministerului Educaţiei, în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării şi MAI a finalizat în luna decembrie o analiză a tuturor unităţilor de învăţământ preuniversitar din România. S-a constatat astfel că 5.451 de clădiri nu au autorizaţie sanitară de funcţionare şi 8.1095 nu sunt autorizate pentru securitate la incendiu.

La nivelul lunii septembrie 2016, o treime dintre unităţile şcolare preuniversitare din ţară nu aveau autorizaţie sanitară de funcţionare, iar aproape jumătate dintre clădiri nu au primit autorizare ISU privind securitatea la incendiu.

Dintre toate aceste clădiri fără autorizație, 1.754 sunt clădiri de grădiniţă, 3.002 şcoli şi 695 de clădiri de liceu. De asemenea, în ceea ce priveşte securitatea la incendiu, 8.195 de clădiri de învăţământ de stat nu au autorizare ISU, dintre care 2.398 sunt grădiniţe, 4.432 sunt clădiri de şcoli şi 1.365 de clădiri de liceu.

În baza acestei analize, Ministerul Educaţiei a încheiat la finalul anului trecut un protocol cu Uniunea Arhitecţilor din România pentru întocmirea a 15 proiecte-pilot de modernizare a infrastructurii educaţionale preuniversitare din mediul rural.

Aceste 15 proiecte-pilot presupun întocmirea unor planuri arhitectonice şi rezolvarea problemelor din punct de vedere legal, astfel încât primăriile să primească, în aproximativ 4 luni, de-a gata, proiectul de modernizare a şcolii. Proiectele vor presupune, în unele cazuri, demolarea construcţiei vechi şi construirea unei noi clădiri, identificarea terenului şi ridicarea unor noi imobile, extinderea unor săli de clasă şi grupuri sanitare, sau reparaţii la nivel de acoperiş.

În total, arhitecţii vor concepe cinci proiecte care vor presupune extinderea unităţilor de învăţământ din localităţile Berzovia – Caraş-Severin, Tureac – Bistriţa Năsăud, Adamclisi – Constanţa, Malu – Ialomiţa şi Nalbant – Tulcea, cinci proiecte de construcţie a unor noi clădiri de învăţământ în satele Borzeşti, din Botoşani, Gălbinaşi, din Buzău, Chinteni, din Cluj, Hrip, din Satu Mare şi Adâncata, din Suceava și cinci proiecte de reparaţii la unităţile de învăţământ din localităţile Gurahonţ, judeţul Arad, Coloneşti, judeţul Bacău, Valea Crişului, judeţul Covasna, Criscior, judeţul Hunedoara şi Ştefan cel Mare, din judeţul Neamţ.

Odată realizate aceste proiecte, Ministerul Educaţiei, în parteneriat cu Ministerul Devoltării, va putea face o estimare de costuri şi va stabili o metodologie naţională privind investiţia în modernizarea clădirilor şcolilor din România. Responsabilitatea suportului financiar pentru renovarea unităţilor de învăţământ va reveni exclusiv autorităţilor locale.

 

Diana RADU

Foto: http://www.voceavalcii.ro

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei