ALERTĂ METEO! Caraș-Severin, sub cod galben de furtună și portocaliu de inundații!

modelmic

Județul Caraș-Severin intră de astăzi sub atenționare cod galben de instabilitate atmosferică accentuată, meteorologii așteptându-se la averse torențiale, vijelii și căderi de grindină. În același timp, județul va intra și sub incidența a două avertizări cod galben și portocaliu de inundații. În acest context, prefectul judeţului, Matei Lupu, a convocat o ședință a Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

Administrația Națională de Meteorologie informat că de miercuri după-amiază, de la ora 14:00, 30 de județe, printre care și Caraș-Severin, vor intra sub cod galben de furtuni, cu descărcari electrice, vânt, ploi abundente şi grindină. Îndeosebi în sud-vest şi în zona montană, cantităţile de precipitaţii vor ajunge şi la 80 de litri pe metru pătrat.

În Banat, Crișana, Oltenia, Maramureș, Transilvania, jumătatea de vest a Munteniei și în zonele de munte, instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, vijelii și căderi de grindină.

Cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp și pe arii restrânse 60…80 l/mp, îndeosebi în sud-vest și în zona montană”, informează meteorologii.

Atenționarea este valabilă până vineri, 15 iunie, la ora 08:00.

 

image-2018-06-13-22505929-41-cod-galben-furtuni

 

În același timp, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis două avertizări, conform cărora pe mai multe bazine hidrografice sunt așteptat scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite pe unele râuri, cu depășiri ale cotelor de apărare.  Avertizările vizează bazile hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someș, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Mureş, Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, Drincea, Desnăţui, Jiu, Olt, Vedea, Argeş, Ialomiţa, Buzău.

În ceea ce privește județul Caraș-Severin, a fost emis cod galben pe râurile Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera și Cerna, valabil de astăzi, de la ora 14:00 până vineri, la ora 16:00. Aceleași bazine hidrografice se află însă sub cod portocaliu, în intervalul 13.06.2018 ora 20:00 – 14.06.2018 ora 24:00 .

Karina TINCUL

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei