Alte vremuri, aceleași practici. Alți sfinți, cu aceleași păcate

modelmic

E doliu național! Nesimțitul ăsta de ministru al Justiției, Tudorel, și-a permis să declanșeze procedura de revocare a Procurorului General al Republicii, asta după ce inițiativa sa de revocare a șefei DNA, Laura, s-a încheiat cu succes. Pe rețelele sociale, și nu numai, simpatizanții lui Lazăr se dau de ceasul morții și califică acțiunea ministrului ca fiind una devastatoare pentru societatea în care trăim. Cele mai aprigi critici vin, desigur, de la opoziție. Toți afirmă că este afectată independența magistraților și politicul intră cu bocancii plini de noroi în Justiție. Și dacă ne-am fi născut ieri, le-am da crezare. Clar politicul nu are ce căuta în numirea și revocarea șefilor de la conducerea celor mai importante foruri ale magistraților.

Se dau unii de ceasul morții că urmează să trăim într-un stat autocrat și guvernat autoritar urmând ca orice drept să ne fie șters cu buretele. Pe cei care nu simpatizează PSD-ul, pe oamenii care nu au o implicare directă în viața de partid, îi înțeleg. La fel cum îi înțeleg și pe cei care se lasă pradă unor manipulări grosolane sperând ca informațiile pe care le primesc pe fluxurile de știri ale rețelelor de socializare să aibă un sâmbur de adevăr. La fel și pe cei care veți spune, după ce veți citi aceste rânduri, că acesta este un articol pro-PSD, sau, mă rog, pro-Guvern. E dreptul vostru, nu vă condamn și nici nu vă judec. Dar haideți să deschidem puțin ochii în lumina unor argumente! Nu-i înțeleg sincer pe politicienii ce se află astăzi în opoziție. La rândul lor, într-o formă sau alta, au avut și ei în mână frâiele guvernării. Inclusiv USR. Prin mai mulți miniștri în Guvernul Cioloș care au ajuns parlamentari pe liste USR-ului. Ca să îmi argumentez opinia, am să încep cu momentul în care „guvernul meu” a preluat conducerea executivă a Republicii. E de o dată mai recentă și nu e nevoie de foarte multă „forțare” a memoriei. La acel moment, mai precis pe 25 ianuarie 2016, numele lui Tiberiu Nițu, procuror general al României, apare în dosarul în care Gabriel Oprea era cercetat de DNA pentru folosirea abuzivă a echipajelor poliției rutiere, în deplasările sale. Era un prim pas în preluarea tuturor frâielor de influență la nivel guvernamental.

„Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a beneficiat, în mod nelegal, de însoțirea deplasărilor efectuate cu echipaje ale poliției rutiere”, se preciza la acea dată într-un comunicat al DNA.

Nu mai are sens să amintim cine conducea DNA-ul la momentul sus-menționat. Ulterior, Nițu a fost găsit nevinovat în cazul acuzațiilor aduse, dosarul fiind clasat. Prea târziu, deoarece procurorul își dăduse demisia din funcția de Procuror General. Între timp, se instala Guvernul Cioloș. Bineînțeles, propunerea pentru un alt șef al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Justiție a fost aprobată fără vreo obiecție de cel care-și dorea cu ardoare guvernul său. Prin numire, evident. Să nu vă imaginați că s-a organizat vreun concurs, s-au schimbat Legile Justiției, s-a modificat procedura de numire etc. . Nu, nu, tot ca și acum. Ministrul de Justiție de la acea dată, Raluca Prună, membră a „guvernului meu”, l-a propus pe Augustin Lazăr. Deci despre ce tot vorbim noi? Adică tu acum clamezi procedurile astea ca fiind antidemocratice, dar le-ai folosit și tu la mare artă pentru a-ți aduce oameni de încredere la conducerea parchetelor? Unde-i logica? De ce, în perioada respectivă, nu s-a modificat procedura de numire? De ce nu s-au făcut reguli noi atunci, spre exemplu procurorii șefi de la PÎCCJ, DNA și DIICOT să fie numiți de CSM, după un concurs pe bune, chiar și televizat, cu condiții clare și fără vreo urmă de suspiciune? Nu, noi am continuat să ne folosim de aceste chestiuni care ne avantajează când guvernăm și sunt o armă perfectă când suntem în opoziție. În atari condiții, pe mine nu mă poate convinge nimeni că atunci când Lazăr a beneficiat de numirea politică a fost bine și acum, când este schimbat, tot politic, este rău. Oricând ni s-ar lăsa impresia că PSD-ul este cel mai rău lucru de pe pământ. Da, sunt de acord că PSD-ul a avut o slăbiciune pentru Justiție, amintim aici discuțiile din Guvernul Năstase, în care Rodica Stănoiu căuta dovezi, chiar și fabricate, să-l înfunde pe Băsescu, însă nu este cu nimic mai prejos decât cei care sunt astăzi în opoziție și au uzat de aceleași practici când au preluat guvernarea. Sunt toți o apă și un pământ! Cu mici nuanțe de roșu sau albastru mai accentuate. Depinde doar de contextul în care sunt așezate pe sigle aceste culori și din ce unghi bate lumina.

John Gavrilescu


Daca ați fost martorii unui eveniment sau ai unei situații neobișnuite care ar putea deveni subiect de știre, contactați-ne la redactie@reper24.ro, pe contul nostru de Facebook sau pe WhatsApp la nr. 0747 081 224


Stiri similare

2 Comentarii

 1. Adrian

  Care va sa zica neamtul de la Cotroceni l-a promovat pe lazar dupa ce acesta i-a inchis 9 (NOUA) dosare penale.
  Pai … nu-l acuzara-ti voi pe Ponta ca i-a promis lui Sova postul de ministru cu vreo 7 ani inainte de a devenii Premier?
  Neamtul de la Cotroceni l-a recompensat pe lazar DUPA ce acesta la salvat de la NOUA dosare penale.
  Mie asta mi se pare coruptie in toata regula. Voua nu?

  Raspunde
 2. zero

  “Se dau unii de ceasul morții că urmează să trăim într-un stat autocrat și guvernat autoritar urmând ca orice drept să ne fie șters cu buretele.”
  Şi au dreptate, pericolul pare imens!
  Uneori (sau deseori) “lupul” ajunge să fie numit (sau ales) paznic la… “oi”. Mai ales dacă behăie mult, fals şi… impresionează.
  Marele pericol pentru o societate aşa-zis (pretins) liberă îl reprezintă castele.
  Mai ales în aşa-zisul “capitalism monopolist de stat” cu mentalitate rurală din evul mediu, unde funcţionarul statului (umil salariat) reprezintă duşmanul (drepturilor şi libertăţilor) cetăţeanului, pe care încearcă să îl oblige să i se conformeze (prostiei) de câte ori are ocazia. Şi de multe ori cu vizibilă rea-voinţă şi perversitate (acoperită birocratic). Ca şi când funcţionarul parvenit (sau angajat prin corupţie) ar fi stăpânul (şi nu angajatul) acestui cetăţean din ale cărui taxe trăieşte.
  Iar Justiţia a devenit prima şi cea mai periculoasă dintre caste, cu pretenţii la … “independenţă”.
  Restul, şefia DNA… irelevant.
  Dar este totuşi o ţară paşnică şi liniştită. Deocamdată.
  Chiar dacă (tot deocamdată), puţin mai spre nord, este incendiat cu consideraţie doar mormântul unui fost funcţionar public (M.M.).
  Accidental bineînţeles :)
  Nu?

  Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei