Ambasadorul Cehiei la București ia poziție în cazul concursului organizat de Primăria Gârnic!

Ambasadorul Cehiei

Ambasada Cehiei la București a reacționat față de modul în care administrația publică locală din Gârnic a organizat concursul pentru ocuparea a două posturi de ghid turistic pentru Centrul Turistic din localitatea cărășeană.

După cum v-am informat în această dimineață, Primăria Gărnic a organizat, astăzi, un concurs pentru ocuparea a două poziții de ghid turistic în cadrul aparatului de specialitate al primarului. Comunitatea cehă a avut o poziție încă de la afișarea condițiilor de participare la concurs. Una dintre cerințele făcute de către comunitatea cehă, reprezentată de Ștefan Bouda, a fost introducerea cerinței, pentru candidați, de a cunoaște limba cehă. Această doleanță vine în contextul în care zona Gârnic este vizitată anual de peste 3 000 de turiști, aceștia fiind în procent covârșitor cehi. Dar, se pare, că demersurile președintelui Filialei Zonale Banat-Sud a Uniunii Democratice a Slovacilor și Cehilor din Romania, Ștefan Bouda, nu au avut nicun efect. Pe cale de consecință, Centrul Ceh din cadrul Ambasadei Cehiei la București a trimis o sesizare Prefecturii Caraș-Severin și Primăriei comunei Gîrnic.

Nu este corect ca postul referentului (n.red. ghid turistic) să fie ocupat de o persoană care nu poate furniza în mod adecvat informații despre zonă în limba cehă, deoarece turiștii care vizitează această zonă sunt preponderent din Republica Cehă. Pentru noi este de neimaginat. Îmi permit să vă rog să evaluați situația, să refaceți prezentul concurs, să completați la cerințe, obligatoriu, pentru cel puțin un post, cunoștințe limba cehă, care, în zona voastră, sunt absolut necesare. Sperăm în rezolvarea cât mai rapidă a situației, ținând cont de drepturile declarate de către statul român privind minoritățile naționale”, se arată în documentul trimis de către directorul Centrului Ceh, Frantisek Zachoval, instituțiilor sus-amintite.

Citește și: Naționalist până la sânge! Primarul Gârnicului, Nicolae Tismănariu, nu consideră necesară limba cehă pentru viitorii ghizi turistici

Tot legat de această speță, Reper24 a reușit să obțină și poziția Excelenței Sale Vladimir Valky, ambasadorul Cehiei la București.

Poziția noastră (n. red. Ambasada Cehiei) este una foarte clară. În localitatea Gârnic, unde trăiesc în proporție de 99% etnici cehi și este vizitată în mare parte de turiști cehi, nu putem accepta ca ghizii turistici, ce urmează a fi angajați, să nu cunoască limba cehă. Am fost informat despre această situație încă de acum două săptămâni și, tocmai de aceea, am trimis săptămâna trecută o delegație din partea ambasadei, care să vadă care este situația din teren și să discute cu domnul primar. Edilul-șef însă nu a fost de găsit, deși fusese informat despre vizită. Nu dorim decât reorganizarea concursului și printre cerințe să fie inclusă și limba cehă, măcar pentru unul dintre cele două posturi scoase la concurs”, a declarat, în exclusivitate, pentru Reper24, Excelența Sa, Vladimir Valky.

Rămâi cu Reper24 pentru a afla și poziția edilului șef al comunei Gârnic, Nicolae Tismănariu.

 

John GAVRILESCU

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei