Ambasadorul Poloniei la Bucureşti, impresionat de trecutul industrial al Reșiței! „Este cu siguranță un magnet pentru firmele poloneze”!

modelmic

Ambasadorul Republicii Polone la Bucureşti, ES Marcin Wilczek, s-a aflat astăzi într-o vizită oficială în județul Caraș-Severin, fiind primit de președintele Consiliului Județean, Silviu Hurduzeu, viceprimarul municipiului Reșița, Adrian Dacica și subprefectul Cătălin Hogea. Aflat pentru a doua oară în Caraș-Severin, după ce a vizitat Banatul de munte anul trecut în calitate de turist, Marcin Wilczek, s-a declarat impresionat de trecutul industrial al zonei și a discutat cu autoritățile județene și locale despre posibilitățile de dezvoltare ale județului și despre eventuale investiții poloneze în Caraș-Severin.

Cultura industrială care există aici de secole este cu siguranță un magnet pentru firmele poloneze care sunt din ce în ce mai interesate de expansiune. În România există aproape 1000 de firme poloneze cu un capital investit de o jumătate de miliard de euro și din ce în ce mai multe firme poloneze vin la Ambasadă și ne întreabă dacă sunt locuri pe care noi le-am putea recomanda pentru investiții. Adeseori avem și misiuni economice din voievodatele poloneze care caută parteneri în România. Și sunt convins că vizita mea în Caraș-Severin mă va ajuta să dau niște sfaturi mai competente și mai bine informate potențialilor investitori polonezi sau administrației locale poloneze”, a precizat ambasadorul polonez.

ES Marcin Wilczek a precizat și că Polonia se confruntă în această perioadă, la fel ca România, cu o problemă serioasă în ceea ce privește emigrarea forței de muncă. Aproape 2 milioane de polonezi au părăsit țara și, conform studiilor, nu intenționează să se întoarcă, a precizat ambasadorul, care a amintit însă că pe de altă parte în Polonia s-au stabilit aproape 1 milion de ucrainieni, care mai echilibrează balanța. În același timp, oficialul polonez a povestit de politica implementată de Guvernul din Polonia pentru stoparea problemei și care include încurajarea natalității, prin direcționarea de fonduri guvernamentale spre familiile cu cel puțin 2 copii, și mărirea salariilor.

Țările noastre, care acum 30 de ani se găseau într-un loc similar, acum se gândesc la cum să atragă investiții. Să ne aducem aminte că țările noastre se dezvoltă. Conform ultimelor date ale UE, Polonia este a doua țară din UE în ceea ce privește creșterea economică din ultimul an, iar România este pe locul 3 sau 4. Și în curând capitalul românesc, capitalul polonez deja face acest lucru, va căuta să investească în afara țării. Deci veți auzi probabil în curând de la ambasadorii Poloniei,  Cehiei, Slovaciei, Ungariei că așteaptă investitori români în țările lor”, a mai adăugat Marcin Wilczek.

 

 

După discuțiile purtate la forul județean, delegația poloneză a vizitat UCM Reșița, Muzeul de locomotive și Muzeul Banatului Montan din Reșița.

Obiectivele vizitate au fost alese pentru a-i arăta excelenței sale o parte din ceea ce înseamnă Reșița și județul Caraș-Severin, patrimoniul cu care noi ne mândrim, patrimoniul industrial și cultural. Întâlnirea de la CJ a fost benefică, am discutat despre mai multe lucruri, excelența sa fiind un cunoscător al județul CS, a vizitat județul anul trecut și ne-a mărturisit că a fost chiar și pe linia Oravița – Anina. Am vorbit despre istoria județului, trecutul industrial al județului, despre istoria în minerit, despre potențialul investițional în județul Caraș-Severin și bineînțeles despre potențialul turistic al județul. A fost și o discuție despre atragerea fondurilor europene, pentru că Polonia este una din țările din UE cu o foarte bună absobție a fondurilor UE”, a precizat președintele forului județean, Silviu Hurduzeu, care l-a îndemnat pe ambasador să revină în caraș-Severin pentru că încă nu a văzut toate frumusețile județului.

Sunt convins că această vizită a fost de bun augur și veți reuși să transmiteți potențialilor investitori să vină cât mai repede în orașul nostru. Vi-am prezentat oferta noastră, este destul de atractivă și vă așteptăm cu drag de câte ori aveți plăcerea să ne vizitați”, i-a transmis la rândul său oficialului polonez, viceprimarul Adrian Dacica.

 

 

Karina TINCUL

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei