„Ambulanța pentru Monumente Banat”, felicitată de către Prințul de Wales

 

a

Proiectul „Ambulanța pentru monumente”, derulat inclusiv în județele Timiș și Caraș-Severin (“Ambulanţa pentru Monumente Banat” coordonat de Asociaţia pentru Patrimoniu Activ-PACT), câștigă cea mai importantă distincție europeană din domeniul patrimoniului, și intră în competiție pentru „Premiul Publicului” care se acordă prin vot, la linkul https://vote.europanostra.org/

Gala de decernare a premiilor va avea loc la Bruxelles în 2021 cu participarea înalt reprezentanților Comisiei Europene și Europa Nostra.

În cei patru ani de existență, „Ambulanța pentru monumente” a însemnat: intervenții asupra a 32 de intervenții asupra monumentelor istorice, 10.500 de membri ai comunităților locale conștientizați asupra valorii propriului patrimoniu, 22 de expoziții, 5 camionete dotate cu unelte și echipamente, 233 de voluntari implicați și 73 de parteneri și sponsori, precizează reprezentanții asociației. 

Principalul susținător al proiectului este ASR Prințul de Wales prin The Prince’s Foundation și Anglo-Romanian Trust for Traditional.

„Suntem bucuroși și onorați să primim mesajul de felicitare al Alteței Sale Regale Prințul de Wales cu ocazia câștigării Premiului European pentru Patrimoniu / Premiului Europa Nostra 2020 conferit de Comisia Europeană și Europa Nostra, cea mai înaltă distincție în domeniul patrimoniului european”, spun cei de la „Ambulanța pentru monumente”.

Ambulanța pentru Monumente este un proiect inițiat în 2016 de către Asociația Monumentum și dezvoltat de către o serie de organizații existente sau nou create din domeniul patrimoniului cu activitate independentă în mai multe regiuni ale României

Proiectul își propune să acționeze eficient în domeniul salvgardării patrimoniului imobil prin punerea în siguranță a unor obiective de patrimoniu importante aflate în stare avansată de degradare sau de precolaps. Peste 600 de monumente istorice din România aflate în proprietate privată sau publică așteaptă salvarea de urgență și numărul lor crește îngrijorător.

Proiectul “Ambulanța pentru Monumente”  prin intermediul căruia se realizează punerea în siguranță a patrimoniului cultural imobil cu ajutorul voluntarilor, al meșterilor și al comunităților locale sub stricta supraveghere și îndrumare a specialiștilor din domeniul conservării și restaurării monumentelor istorice a fost răspunsul la lipsa de reacție a comunităților, a ministerului de resort și a autorităților în fața amenințărilor de distrugere accelerată a patrimoniului.

81601757_2588813464565868_7927217968541335552_o

 

Lorena POENARU

 

 

 
 

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei