AMENDAMENT. Cei care locuiesc în zonele afectate de poluarea remanentă ar putea beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu 2 ani

jivan -poluare

Deputatul Luminița Jivan intenționează să amendeze Legea nr. 263 – privind sistemul unitar de pensii publice, în sensul reducerii vârstei standard de pensionare cu 2 ani de zile, pentru cei care domiciliază în zonele Ciudanovița și Moldova Nouă, dar și pe o rază de 30 de kilometri de acestea.

Legea nr. 263 – privind sistemul unitar de pensii publice prevede la articolul 65 alin. (5) ca persoanele ce au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă datorită extracției și prelucrării minereurilor neferoase cu conținut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, a pulberilor metalice, precum și a emisiilor de amoniac și derivate, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani, fără penalizarea prevazută la alin. (4) a aceluiași articol. În acest moment, de această prevedere, beneficiază cei care locuiesc în localitățile Baia Mare, Copşa Mică, Zlatna, Târgu Mureș și Râmnicu Vâlcea, precum și cei de pe raza a 8 kilometri de aceste localități.

Prezentă la ședința de lucru a Comisiei pentru muncă și protecție socială, din cadrul Camerei Deputaților, întâlnire ce are loc zilele acestea în localitatea Râmnicu Vâlcea, ultima localitate inclusă la alin. (5) din art. 64 al legii 263, deputatul Luminița Jivan a obținut acordul de principiu al colegilor deputați din comisie pentru introducerea localităților Ciudanovița și Moldova Nouă pe lista localităților afectate de poluarea remanentă. Dacă în cazul celorlalte localități incluse în listă, arealul din jurul localităților este de 8 kilometri, deputatul cărășean intenționează să extindă la 30 de kilometri area localităților din jurul acestor două foste localități de unde s-au extras și prelucrat minereuri neferoase.

Îmi doresc, ca în sesiunea de toamnă, să pot să inițiez un amendament la Legea 263 care să-i includă și pe cetățenii din zona Ciudanovița pe o rază de 30 de kilometri, dar și pe cei din zona Moldova Nouă, ca urmare a activităților de extracție a minereului de uraniu, respectiv cupru. Voi prezenta, în susținerea acestui amendament, un studiu care dovedește că în aceste zone există poluare remanentă și permanentă. Indiferent de cum vom rezolva problema din punct de vedere tehnic a stopării poluării din zonele respective și oricât am moderniza și tehnologiza, industria afectează mediul și populația. Prin urmare, trebuie să ne gândim și la oameni.”, a declarat, pentru Reper24, deputatul Luminița Jivan.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157683176138683″]

Deputatul cărăsean a vizitat, astăzi, și combinatul Oltchim, la invitația colegului său, deputatul Eugen Neață. Alături de membrii Comisiei pentru muncă și protecție socială au fost prezenți și președintele Consiliului Județean Vâlcea, precum și prefectul județului. În cadrul acestei vizite, Luminița Jivan a primit o diplomă de excelență din partea Consiliului Județean Râmnicu Vâlcea, pentru contribuția ce a avut-o în introducerea pe lista din articolul 64 al Legii 263 a municipiului Râmnicu Vâlcea.

diploma luminita jivan

Este o onoare pentru mine această diplomă și le mulțumesc colegilor de la Vâlcea. Sper ca inițiativa mea să fie susținută și de către dânșii în sesiunea de toamnă a lucrărilor Camerei Deputaților.”, a mai declarat deputatul cărășean, Luminița Jivan.

 

John GAVRILESCU

Stiri similare

2 Comentarii

  1. Lucian Ditcu

    Bine Luminita! Arata-le la masculi ca o femeie poate face mai multă treaba pentru oameni decat toti fandosiții ăștia !

    Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei