Anina, dincolo de cuvinte…

modelmic

Despre Anina, oraşul Sf. Varvara, s-au scris multe, despre dramele prin care a trecut oraşul şi oamenii Aninei, şi mai multe, iar despre frumuseţile ieşite din comun care înconjoară împrejurimile nu se mai poate scrie suficient, asta pentru că cele scrise sunt insuficiente, incolore şi stângace şi nu pot descrie la adevărata valoare locurile mirifice pe care Dumnezeu le-a lăsat ca un dar oamenilor locului.

Paradoxal, despre oamenii locului nu s-a spus, nu s-a scris atât de mult pe cât aceştia ar merita, pentru că Anina reprezintă o comunitate, un amalgam de naţii, de culturi, de obiceiuri, care, chiar dacă prezintă între ele diferenţe vizibile, într-un mod ciudat de plăcut, se completează perfect şi dau Aninei farmecul acela aparte, farmec pe care doar unul care a fost trăitor în Anina îl poate simţi.

Anina este reprezentată de almăjanul fălos, gospodar şi cinstit, dar ea nu ar fi completă fără nemţii şi ungurii locului, despre care nu se poate vorbi decât la superlativ, asta pentru că prezenţa lor în zonă a lăsat în urmă o adevărată cultură şi civilizaţie prusacă, lucruri care se mai găsesc doar în Ardeal şi, ca unul care a văzut lumina zilei la Anina şi a avut contact direct cu oamenii locurilor, pot spune că moştenirea lăsată de nemţii şi ungurii anineni este nemaipomenită !

Anina mai este construită şi pe scheletul oltenilor şi moldovenilor care au muncit cinstit la Puţul V sau Puţul 2, la Covăcie sau la Fabrica de şuruburi şi la „Cherestea”, oameni care au adus aici partea boemă a zonei, moldovenii prin spiritul lor hâtru, oltenii prin neastâmpărul firii. Ei bine, toţi aceştia sunt Anina!

Ceea ce nu ştie multă lume, e faptul că în Anina se produce cultură şi nu se face de ieri, în urbea Banatului Montan au trăit şi trăiesc oameni cu minţi sclipitoare, cu mult peste medie. Nu nominalizez, asta pentru că e prea mult de scris, dar înainte de frumuseţile împrejurimilor, Anina are o bogăţie peste toate cele, oamenii !

Şi am văzut, nu demult, că, indiferent de culoarea politică, aninenii trec peste prejudecăţi şi neînţelegeri, peste greutăţile „câştigate” după `89 şi trag din greu să iasă la lumină din nou şi să repună oraşul în locul pe care îl merită. Şi merită acest lucru !

Adi NICA

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei