Aniversare marca ATOR Banatul de Munte! Cum a rezistat 4 ani „Școala care te învață cum să fii om!”

q

Într-o lume și o societate a schimbărilor, a inconsecvenței și egocentrismului acutizat, un grup de tineri din județ a ales să dea o altă traiectorie vieții, una care le-a modelat, imprimat și dezvoltat armonios personalitatea.

ATOR Banatul de Munte și-a celebrat cei 4 ani de când unește, încurajează și adună laolaltă în acțiuni și proiecte tineri de toate vârstele și din toate colțurile județului într-un mare „proiect” numit voluntariat.

Sunt bucuros că organizația a rezistat atâta timp pentru că oamenii astăzi sunt oameni ai începuturilor, sunt foarte superficiali și dacă nu au interese materiale sau de altă natură nu rămân mult într-un proiect, sunt foarte schimbători și oscilanți. Marele merit al ATOR-ului și aici aș zice al Anitei în primul rând, dar și Andra, George, Alexandra, Mircea, a fost acela că au rezistat într-un proiect care la început a fost ca o joacă tinerească, dar care s-a transformat în timp în cea mai mare, cea mai serioasă și cea mai constantă organizație de tineret din Caraș-Severin”, spune coordonatorul Centrului de Tineret Moniom, pr. Mihai Ciucur.

ator

Cu patru ani în urmă a început „aventura” atoriștilor. În 2017 a fost prima întâlnire a tinerilor din Banatul de Munte, vreo 500 la număr, la un eveniment mare, care s-a întins pe 3 zile, organizat cu ajutorul ATOR-ului. Au urmat campaniile umanitare foarte mari: „Ghiozdanul cu bucurii”, „Ghetuțele lui Moș Nicolae”, campaniile de donare de sânge, campanii majore în Reșița și în Caraș-Severin, iar mai apoi,  în anul 2019- taberele, care s-au făcut cu ajutorul voluntarilor TEDIS, iar anul 2020  a venit cu cea mai mare campanie de voluntariat – „Mâinile bucuriei”, tot a ATOR-ului, vara aceasta reluându-se  taberele din cadrul programului „Tabăra din inima satului”.

La început, ni se părea un vis să putem ajunge și noi să numărăm anii și amintirile create împreună în asociația noastră, însă iată că, înaintând, uneori mai ușor, alteori mai greu, Dumnezeu ne-a binecuvântat cu bucuria de a ne putea număra și anii, și cele mai frumoase momente trăite împreună, în care am învățat, am crescut și (ne-)am dăruit, cât nu am fi putut să o facem în orice alt loc.

Acum, la ceas aniversar, mulțumim tuturor prietenilor noștri care ne-au fost alături și de la care am învățat atât de multe pe parcursul acestor ani frumoși! Slavă lui Dumnezeu pentru toate! La mulți ani, ATOR Banatul de Munte! La mulți ani tuturor celor care poartă, în inimi, numele asociației noastre, de aproape sau de departe!”, a transmis președinta ATOR Banatul de Munte, Anita Radics.

anita

 

Pentru Andra Jurca, studentă la Psihopedagogie și formator în cadrul ATOR Banatul de Munte pe atelierul de dezvoltare personală, organizația este o a doua casă.

În ciuda vântului care a bătut printre noi și bate la tot pasul, important este că suntem în continuare împreună, suntem uniți ca într-o familie, cu bune și cu rele, dar iată că am trecut peste acești 4 ani în care am desfășurat foarte multe activități, Cel mai mare proiect este „Tabăra din inima satului”, care constă în tabere ce se desfășoară în comunitățile din județ unde o echipă de tineri voluntari se deplasează pentru a desfășura diferite ateliere: dezvoltare personală,  educație pentru viață, ateliere artistice, jocuri și seri tematice,iar anul acesta s-au adăugat ateliere pentru părinți”, a declarat Andra Jurca, în vârstă de 21 de ani.

andra

 

Ce înseamnă pentru ei să transmită mai departe ceea ce au învățat, să formeze la rândul lor voluntari și tineri atoriști, dar și cum este să fii în „pielea” unui formator ne-a dezvăluit George Lăpădat, student la Științe Politice în București, formator și director de comunicare ATOR Banatul de Munte.

Pentru mine ATOR a fost școala de după școală pentru că eu am intrat în ATOR în septembrie 2016, când eram încă în liceu, aici am învățat că școala se poate face și altfel, că implicarea poate să arate altfel, aici am descoperit, poate mai bine, ce înseamnă să dai înapoi celorlalți. Pe măsură ce timpul a trecut ATOR-ul a devenit, vorba Andrei, familie.

Cred că faptul că aici am descoperit anumite lucruri pe care le-am aprofundat și le-am perfecționat la noi atât de mult încât să le putem da mai departe generațiilor noi și comunității, pentru că asta facem, dăm înapoi comunității, aceleași comunități de la care am și învățat, ne-a ajutat pe toți să ne dăm seama de cât de important e rolul fiecăruia și ne-a făcut pe toți să ne simțim valorificați, că noi contăm și că ceea ce noi putem să aducem contează foarte mult! Eu cred că e o școală despre cum să fii om, ATOR-ul!”, spune tânărul de 20 de ani, George Lăpădat.

george

 

Cum au reușit să reziste vreme de mai mulți ani ca organizație, ca proiect, ca activitate fără fonduri, fără finanțări publice sau private și totuși să facă lucruri de impact în societate?

Ei au remarcat că de fapt ceea ce lipsește tuturor celorlalte proiecte, ambițioase, finanțate cu bani mulți și susținute de profesioniști este constanța care vine din prezența lui Dumnezeu în aceste lucrări. Hristos este cel care îi unește în fond și harul lui Dumnezeu îi ține aproape pe acești tineri și îi motivează să rămână, pentru că adolescența și tinerețea sunt vârstele schimbării. Este extrem de greu să ții astăzi un tânăr 6 luni sau un an de zile implicat într-un proiect în care mai și câștigă ceva, dar mai să ții cu anii niște tineri într-un județ și într-un oraș în care, să recunoaștem, suntem defavorizați din toate punctele de vedere. Cred că, credința în Dumnezeu și faptul că ei cresc în biserică este de fapt explicația pentru faptul că au rezistat și rezistă tinerii aceștia în Biserică și nu-i puțin lucru!”, a precizat pr. Mihai Ciucur.

Activitățile în care s-au implicat au fost concepute în așa fel încât să-i stimuleze, să-i dezvolte, relevant fiind și faptul că în ATOR pe linie de dezvoltare personală ei au făcut progrese esențiale, aici stabilindu-se prieteniile adevărate.

E o performanță extraordinară și mai ales în contextul anului 2020, cu pandemia, în care toată lumea s-a retras, au fugit, s-au delimitat de alte proiecte și de viața publică în general, ei au rămas pe poziții și nu-i puțin lucru.

Aș vrea să subliniez și să o spun aici, cred că Anita Radics a investit enorm în această asociație, ca timp, ca jerfă, până la urmă este „Ana din zid”, cea care a ținut lucrarea!”, a declarat coordonatorul Centrului de Tineret Moniom, pr. Mihai Ciucur.

a

 

Lorena POENARU

 

 

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei