Ansamblul Semenicul la jubileu! 50 de ani de istorie în slujba folclorului bănățean!

modelmic

Ansamblul „Semenicul” aniversează anul acesta jumătate de secol de promovare a tradițiilor populare ale județului.
Cei 50 de ani de existență culturală ai Ansamblului vor fi sărbătoriţi în mod festiv în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Caraş-Severin, vineri, 14 iunie. Momentul va fi urmat de o expoziţie, intitulată sugestiv ‒ „Ansamblul ″Semenicul″ de-a lungul timpului”.

În cadrul evenimentului se vor depăna amintiri ale veteranilor, evocate de prof. Octavian Peptenar şi prof. Simion Samoilă. Firul amintirilor se va continua cu vizionarea unui film intitulat „Semenicul de ieri şi de azi“ şi va culmina la ora 17.00 la Palatul Cultural cu un spectacol extraordinar „Astăzi am 50 de ani” unde artiştii de ieri şi de azi vor evolua cu bucurie şi dăruire, rememorând astfel prin joc povestea frumoasă a Ansamblului „Semenicul”.

În cadrul unei conferințe de presă care a avut loc astăzi la sediul CJCPCT, directorul instituției de cultură, Ioan Benga, a vorbit despre bogăția folclorică a județului și despre reușitele de care s-a bucurat ansamblul de-a lungul acestor ani, prin dăruirea celor peste 500 de dansatori și 150 de soliști vocali și instrumentiști care i-au dat viață.

Dacă după 1989 ansamblul a fost puțin în pantă descendentă pe partea de dansuri și cea de orchestră, începând de anul trecut a avut loc o reconstruire, atât pe partea de dansatori, în varianta actuală fiind 20 de perechi de dansatori mari și un număr de 20 de dansatori pe partea de tineret, iar pe partea de copii se face inițiere cu copiii de la „Zestrea Gugulanilor” de la Caransebeș, cât și pe partea instrumentală cu orchestra „Virtuozii Semenicului”, care are în componență aproape 20 de soliști instrumentiști”, a precizat Ioan Benga, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin.

Recentele reușite ale ansamblului, despre care a amintit cel care conduce instituția culturală, s-au materializat prin participarea la diverse festivaluri de seamă, printre care Festivalul „Orfeul de aur” din Bulgaria, Festivalul „Inimilor” de la Timișoara, sau Festivalul „Tânărul dansator” din Serbia.

Atât partea de ansamblu, cât și partea de orchestră este în prezent pe o pantă ascendentă cu valorificarea unui proiect pe care noi ni-l dorim și anume Ansamblul Semenciul să ajungă la valoarea vechiului ansamblu, pornind de la faptul că este o generație tânără foarte dinamică, cu o orchestră extrem bună în spate și să încercăm astfel să dăm valoare folclorului din județ”, a mai spus directorul Ioan Benga.

În cadrul evenimentului festiv de vineri, toți cei care au făcut parte din viața ansamblului în cei 50 de ani de activitate vor primi un CD aniversar, realizat de centrul cultural, ce conține înregistrări din ultimele spectacole, și o diplomă aniversară. Tot atunci va fi promovat un pliant cu imagini ale ansamblului de ieri și de azi, dar și informații despre județ, municipiul Reșița, precum și date despre CJCPCT.
Poveștile celor care au făcut parte din ansamblu în cei 50 de ani care s-au scurs, vor fi adunate într-o carte pe care centrul de cultură o va publica ulterior.

 

Elena FRANȚ

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei