Antonie Mihuți, 100 de ani de viață! A luptat pe front și a fost prizonier în Siberia!

p

Comunitatea din Marga, localitatea de pe Valea Bistrei situată într-o zonă pitorească a fost ieri martora unui moment emoționant. „Mărganul“ Antonie Mihuți, un fost sergent care a luptat pentru România pe frontul celui de-al Doilea Război Mondial, capturat de armata rusă și ținut 5 ani de zile prizonier în Siberia, așadar un veteran de război, a ajuns la venerabila vârstă de 100 de ani.

Centenarul de viață a fost un moment sărbătorit de comunitate, primarul Nicolae Beg, consilierii locali și o serie de personalități marcând această frumoasă zi.

La evenimentul de la Marga au luat parte: prefectul județului Caraș-Severin, Matei Lupu, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Silviu Hurduzeu, comandantul Inspectoratului de Poliție al Județului Caraș-Severin, cms șef Viorel Avram, comandantul Inspectoratului Județean de Jandarmi Caraș-Severin, lt. col. Alexandru Tobă, rude ale aniversatului și consătenii acestuia, cu toții celebrând un veac de viață.

d

Prefectul județului, Matei Lupu, l-a felicitat pe Antonie Mihuţi și și-a arătat recunoștința pentru că i-a primit cu drag pe oaspeți în casa lui, oferindu-le, pe lângă onoarea de a-l cunoaşte, o nepreţuită lecţie de istorie şi de viaţă,

Să-i dea Dumnezeu sănătate! E un om deosebit, care a făcut și războiul, a fost și prizonier și chiar ne-a marcat istoria vieții lui! Avem acest obicei, de anul trecut de la Centenar și am zis să continuăm acest lucru frumos, cu orice cetățean din județul Caraș-Severin care împlinește vârsta de 100 de ani. Mergem la dânșii acasă să ducem un tort, să îi felicităm și să bem un pahar de răchie, cum zicem noi bănățenii, împreună. Până acum toți cei care au împlinit această vârstă ne-au invitat prin intermediul primarilor, și am participat la această sărbătoare, până la urmă, deosebită a cetățenilor noștri din Caraș. Nu este ușor să trăiești viața pe care a trăit-o acest domn și să împlinești vârsta de 100 de ani!”, a precizat prefectul Matei Lupu.

Din partea Primăriei Marga, edilul Nicolae Beg i-a oferit seniorului Antonie Mihuți o diplomă aniversară și suma de 1000 de lei, dar și o masă pentru toți invitații, la Pensiunea Ana din localitate.

Îmi amintesc de când eram eu mai mic cum ne povestea despre cum a trecut prin război. În ultimul timp l-am văzut stând pe bancă în fața casei, când era cald afară și știu de la nepoții dânsului că în ultimele zile era mai mult la pat și ne bucurăm că am ajuns această zi ca să putem să îl aniversăm. Am avut și oaspeți de la județ și ne bucurăm mult de această zi!”, a spus primarul din Marga, Nicolae Beg.

Alături de cel care și-a aniversat centenarul s-a aflat și familia. De la unica sa fiică a avut doi nepoți, unul dintre ei a pierit însă, dar și două strănepoate și trei stră-strănepoți, cel mai mare având vârsta de 4 ani, iar cel mai mic a apărut pe lume acum 1 lună. Despre familia și viața sărbătoritului a vorbit una dintre strănepoatele sale, Ancuța Grozav.

A fost pe front în tinerețe și a stat 5 ani prizonier în Siberia. Când a revenit acasă avea doar 45 de kg. S-a angajat ca merceolog, după care a devenit șef de depozit, de unde a ieșit la pensie în 1987. Până acum aproximativ 2 ani a fost pe picioarele lui, apoi au apărut ceva probleme de sănătate, dar este bine și acum, la vârsta asta. A avut o viață plină. După ce a ieșit la pensie a mers în fiecare an la băi, la distracție cu prietenii, până anul trecut a servit și câte un păhărel de băutură, nu foarte mult și s-a hrănit foarte bine, chiar și acum mănâncă bine”.

Toți cei prezenți i-au adresat urări de bine și sănătate lui Antonie Mihuți, cu speranța revederii și la aniversarea de 101 ani.

Elena FRANȚ

 

Distribuie pe:

Stiri similare

2 Comentarii

  1. Emiluț

    Ce le mai place unora să-și facă campanie electorală !
    De la priveghiul lui Frunzăverde, au venit la mâncat și băut în Marga.

    Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei