Apel ferm al OMS: „Testați, testați, testați toate cazurile suspecte!“

oms

În timp ce autoritățile din România încearcă să țină pacienții cu simptomatologie incertă departe de centrele de testare, Organizația Mondială a Sănătății lansează un apel ferm către toate țările afectate de pandemie: „Testați, testați, testați toate cazurile suspecte!“

Există două tipuri de teste pentru pacienții suspecți de coronavirus, potrivit Recorder:
1. Test pentru diagnosticare moleculară (Real Time PCR). Se recoltează prin exudat faringian și apoi se prelucrează în laborator, cu ajutorul unui aparat special. Testul stabilește dacă virusul COVID-19 este sau nu prezent în organismul pacientului. Obținerea rezultatului durează câteva ore.

2. Test rapid, care se face prin recoltarea unei cantități foarte mici de sânge (pot fi câteva picături luate prin înțeparea unui deget). Este ușor de făcut și de interpretat, asemănându-se cu un test de sarcină. Este produs de mai multe companii de dispozitive mediale din Europa și Asia. Acest test nu stabilește prezența virusului în organism, ci prezența anticorpilor, ceea ce îl face să fie mai puțin precis decât testul PCR.

Practic, dacă un pacient a fost infectat cu numai câteva zile înainte de testare, organismul nu a început să producă anticorpi, iar testul va ieși negativ, deși pacientul are coronavirus. Aceste teste nu pot avea valoarea unui diagnostic cert, ci pot servi doar ca metodă preliminară de triere, dublată ulterior de un test PCR. Rezultatul unui astfel de test rapid se obține în aproximativ 15 minute.

Testarea persoanelor pentru a se depista infectarea cu virusul COVID -19 este una laborioasă și dinamică, spun reprezentanții DSP Caraș-Severin.

Dacă vă aduceți aminte doar acel tânăr de 27 de ani, primul caz confirmat la noi în județ, a avut la un moment dat 172 de contacți care au mai crescut pentru că ancheta epidemiologică continuă și situația este într-o dinamică permanentă, în sensul în care se recoltează permanent probe de la contacți, se recoltează de la cei din carantină, care sunt aduși și plasați în carantină. Dar în carantină intră mereu persoane identificate și aduse. 

Fără să mă substitui, desigur medicilor, pentru că aici este vorba de Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș, există o procedură destul de laborioasă. Se fac mai multe teste acolo pe parcursul perioadei de internare a respectivilor și nu ne putem pronunța întotdeauna asupra rezultatelor parțiale. Noi vom fi siguri în momentul în care omul este declarat vindecat după pozitiv și apoi după această perioadă în care el stă acolo pentru că medicii știu ce au de făcut”, a precizat purtătorul de cuvânt al DSP Caraș-Severin, Daniel Botgros.

Chiar dacă este declarat sănătos după perioada în care stă în spital, pacientului i se mai recoltează încă odată probe după 10 zile și iar după externarea din spital va mai sta 14 zile în autoizolare, timp în care, în a 10-a zi i se recoltează din nou probe pentru a se vedea cu siguranță dacă este vindecat.

Deci nu va veni din spital acasă și să intre în comunitate, așa se întâmplă cu toți cei confirmați pozitiv”, a mai precizat purtătorul de cuvânt al DSP Caraș-Severin, Daniel Botgros.

 

Elena FRANȚ

 

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei