Arheologia cărășeană a mai pierdut un om! In memoriam Ovidiu Bozu!

117643394_632019820767060_8234798089104060984_n

In memoriam arheolog Ovidiu Bozu (2 mai 1947-10 august 2020)!

În mod cu totul neașteptat, vestea că Ovidiu Bozu a fost chemat de pallida Mors, a venit pentru noi toți luni dimineață, 10 august.

Născut la Reșița, în 2 mai 1947, a urmat studiile liceale în oraș iar cele universitare la Facultatea de Istorie și Filosofie a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca (1968-1973). Apoi, o viață întreagă, timp de 40 de ani, a activat ca muzeograf și arheolog la Muzeul Judeţean de Istorie al judeţului Caraş-Severin/Muzeul Banatului Montan Reşiţa. A avut numeroase colaborări în plan profesional cu colegii arheologi din întreaga țară, dar mai ales cu Alma Mater din Cluj-Napoca, cu Muzeul Național al Banatului din Timișoara, cu Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş.

Arheolog romanist, Ovidiu Bozu și-a legat numele și viața de cele mai importante situri romane din județul Caraș-Severin. Pentru Ovidiu Bozu, arheologia a fost mai mult decât o profesie, a fost destinul însuși cel care l-a purtat de la Moldova Nouă și Zăvoi, la Brebu și Mehadia ori Lăpușnicel, de la Berzovia până la Vărădia, toate situri romane de importanță națională. A descoperit, concomitent, peste 100 de noi puncte de cercetare arheologică. A valorificat descoperirile prin intermediul a peste 30 de studii și articole științifice în reviste de specialitate și volume colective.

Ne exprimăm profundul regret pentru dispariția colegului nostru, iar familiei îndurerate, cele mai sincere condoleanțe”,  spune Livia Magina, doctor în istorie, cercetător științific la Muzeul Banatului Montan Reșița.

Funeraliile vor avea loc joi, la ora 12, la cimitirul nr. 2, Reșița.

Sit tibi terra levis!

 

Lorena POENARU

Distribuie pe:

Stiri similare

1 Comentariu

  1. Cristian Palcea

    Un om cu un caracter deosebit, care si-a iubit meseria pe tot parcursul vietii fiind dedicat trup si suflet acesteia.
    A fost un reper pentru arheologia din Caras-Severin si nu numai.
    Dumnezeu sa-l odihneasca in pace

    Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei