„La ora actuală, Armata României este formată din soldații în alb“ – afirmă Adrian Cican

 

modelmic

Prin ordinul 553 din martie 2020, alinatul 11, Spitalul Municipal din Caransebeș a fost desemnat ca fiind spital suport pentru tratarea pacienților infectați cu CoVID-19, cât și maternitatea.  Incertidudinea care plana până acum privind care dintre spitale va asigura tratamentul bolnavilor infectați cu noul coronavirus a fost lămurită de Ministrul Sănătății. În aceste condiții am solicitat și am obținut un interviu în exclusivitate pentru reper24 cu managerul unității medicale Adrian Cican:

Reporter: În condițiile actuale, desemnarea spitalului din Caransebeș drept spital suport, nu e o pălărie prea mare? Nu din punct de vedere al managementului ci mai degrabă al dotărilor.

A.Cican: „Acum când discutăm, pălăria ar fi prea mare pentru orice spital din România, fie că vorba de spital universitar, județean sau municipal. La ora actuală Armata României este formată din soldații în alb, de partea medicală. Suntem pregătiți la modul în care putem face față la cazurile grave; avem circuite, avem materiale dar nu suficiente, am făcut cereri și vor veni, se vor debloca, avem doar 3 ventilatoare dar stau alții și mai prost decât noi, unul este comandat și plătit, Consiliul Județean ne-a mai comandat două, ne-au venit 4 monitoare pentru funcțiile vitale astăzi, ne mai vin 4 până vineri, cumpărate din bani de la primăria municipiului Caransebeș, Să spunem că un minim de dotare îl avem. Două ventilatoare portabile de la Mehedinți sunt la noi dinainte de a apărea CoVID, deci cred că stăm chiar mai bine în unele locuri, dar asta nu înseamnă că stăm bine sau foarte bine. Ne descurcăm, e un ordin apărut – îl respectăm, nu comentăm și facem ceea ce trebuie făcut“

Reporter: Aveți medici pneumologi care se vor ocupa de cazurile mai puțin grave?

A.Cican: „Avem prima linie, așa cum sună și ordinul Ministerului Sănătății, dar și celelalte ordine care au venit subsecvente. La Infecțioase avem un medic, iar astăzi am cerut conform noului ordin 533 delegarea de la toate spitalele din județul Caraș-Severin sau din afară pentru medici specialiști. Avem un infecționist, avem 3 pneumologi, am  angajat în regim de urgență acum 7 – 8 zile un medic pneumolog, avem secția externă unde avem 22 de paturi, iar dacă acestea vor fi pline trecem în cadrul Spitalului Municipal de Urgență,  unde compartimentul de Primiri Urgențe face pre-trierea, după care: dacă sunt cazuri grave avem 15 paturi de ATI, iar acuma când discutăm mai avem în reamenajare 25 de paturi de ATI, în cadrul secției de interne, în amenajare. Nu știu când vor fi gata; dacă acum vin 2 – 3 cazuri în plus față de secția externă, sigură că vom întrerupe lucrările. Dar haideți să vă spun un lucru; noi chiar de ieri, chiar dacă nu știam că vom fi desemnați spital CoVID, ne-am făcut circuite CoVID și non CoVID, pentru că dacă vor veni urgențe majore, precum accidentele trebuie să le preluăm fie că sunt CoVID sau non CoVID și avem circuite pentru acestea. În mare ne-am cam creionat, dar mai avem nevoie de aparatură, de materiale de protecție, sanitare, avem un minimum de rezistență, dar așteptăm să ne vină și ceea ce am cerut. În ceea ce privește medicii specialiști, mâine, ca urmare a cererii noastre, au fost aprobate de directorul DSP, discutate inclusiv cu managerul spitalului județean din Reșița, cu primarul orașului Moldova Nouă, pentru că și de acolo avem acceptul de a lua un medic de terapie intensivă și un chimist. Deci există totuși o înțelegere și un ajutor pe care ni-l creionăm“.

Reporter: Cât de necesar ar fi pentru Caransebeș un PCR real time

A.Cican: „Ne e foarte necesar. Noi am mers la două capete; Consiliul Județean ne-a alocat bani pentru rețeaua nouă de oxigen la care au început de astăzi lucrările și care nu ne afectează deocamdată,  chiar și dacă ar veni cazuri CoVID, 514 mii de lei, avem banii pentru aparatul de testare, în schimb nu-i putem folosi pentru că onor Ministerul de Finanțe ne-a lăsat conturile blocate, astăzi ne-au promis că se vor debloca și dacă se întâmplă acest lucru în cel mult 14 zile lucrătoare vom avea aparatul“.

Reporter: Aveți și personal care să poată să îl utilizeze?

A.Cican: „Am vorbit cu managerul Spitalului Municipal din Timișoara pentru a ne ajuta să se perfecționeze o doctoriță de laborator, o asistentă și o biochimistă, care săptămâna viitoare, luni, vor începe pregătirea pe aparate la Timișoara. Până când va ajunge aparatul, specialiștii vor fi pregătiți“.

Reporter: Ce se va întâmpla cu pacienții deja internați în Reșița, infectați cu noul coronavirus? Rămân unde sunt sau vor fi transferați la Caransebeș?

A.Cican:Părerea mea este să rămână unde sunt până la finalizarea tratamentului; să-i transfere la noi ar fi o prostie, eventual poți să-i transferi la Victor Babeș în Timișoara. dacă ni se va cere lucrul acesta, nu vom spune nu, atât doar că ar fi incorect față de spitalul nostru; sigur că vom accepta“.

Reporter: La spitalul Victor Babeș din Timișoara s-a încercat un tip de tratament care se pare că a dat rezultate pozitive. medicii dumneavoastră infecționiști vor prelua acest tip de tratament sau prin protocol de la Ministerul Sănătății va trebui să aplicați un alt tratament?

A.Cican: „Avem două variante: înainte de a fi desemnați spital de suport, medicii noștri infecționiști au luat legătura cu colegii lor atât de la Spitalul Județean din Reșița cât și cu cei din Timișoara și noi comandasem și ne-a sosit tratament pentru 7 zile, pentru 5 pacienți, modelul Timișoara. Între timp ne-a venit procedura și schema de tratament pe care noi trebuie să o respectăm, noi am dat comenzi pentru aceste două medicamente și Ministerul Sănătății le va dirija prin Unifarm către noi. Teoretic, vineri ar putea sosi. În schimb. avem tratamentul utilizat de Timișoara și am putea rezista până vor veni noile medicamente. trebuie să înțelegeți că aceste tratamente se administrează în cazuri grave, în rest în funcție de fiecare caz în parte se personalizează tratamentul; poate fi tratat și cu paracetamol, dar medicul curant este cel care decide“.

Reporter: Atunci când va sosi PCR-ul, vor veni și teste, veți putea crește capacitatea de testare?

A.Cican:Cu siguranță da. Noi la această oră mergem pe 3 laturi: 1 Ministerul sănătății nu a indicat folosirea acelor teste rapide, pentru că acesta ne spune dacă avem anticorpii respectivi, nu dacă suntem infectați, doar dacă ar fi după ziua a 7-a ar genera un răspuns de infectare. În schimb noi vom folosi aceste teste pentru a testa personalul medical. 200 de teste vor veni cred că joi, și am mai comandat încă 300 să avem pentru tot personalul medical și ne medical din spital. În paralel avem kiturile pentru recoltarea de probe pentru PCR, avem aproape 300 de teste și am mai comandat. Acolo e puțin mai delicat, pentru că acele teste nu vin foarte repede, dar sunt comandate și avem, minimul de rezistență îl avem“.

Reporter: Ceea ce s-a întâmplat la Suceava și ceea ce e pe cale să se întâmple la Arad, este un semnal de alarmă pentru personalul medical din Caransebeș?

A.Cican: „Da, pentru noi toți. Pentru noi toți, nu numai pentru personalul medical. Acest lucru ne-a determinat să discutăm cu tot comandamentul, medicii șefi de secție, facem instruiri inclusiv cu personalul medical, să știe fiecare ce trebuie să facă, de la personalul administrativ până la cel de la terapie intensivă, sau cel care intră în sala de operații. Sperăm să nu se întâmple un caz Suceava sau ceea ce poate deveni Arad, dar dacă respecți circuitele, iar personalul medical va respecta protecția, așa cum prevede ordinul, totul va fi bine“.

Reporter: Din rândul personalului medical este cineva care și-a anunțat demisia sau a solicitat concediu fără plată, concedii medicale?

A.Cican:NU, deocamdată nu, dar nu știu dacă anumite concedii medicale au fost introduse în mod special pentru această perioadă sau sunt reale. Am discutat cu tot personalul și am trecut la mai multe decizii care de mâine seară se vor aplica inclusiv pentru personalul medical și anume: doctorii vor fi trecuți într-un regim semi-militarizat, vor fi duși în 3 locații unde se vor odihni, vor primi hrană, vor fi duși și aduși la anumite ore, pentru a evita infectarea familiilor, Această măsură este plătită de către Primăria Caransebeș. Avem și scenariul doi, în care dacă ar putea să devină infectați ne izolăm pur și simplu în spital, așteptăm să vină paturile în spațiul ce va fi amenajat pentru personalul medical și ne medical dacă va fi infectat, să rămânem în spital să ne facem datoria în continuare“.

 

Dan AGACHE

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei