„Artiștii sunt foarte importanți pentru societate”! Primarul Popa vrea să aloce bani pentru achiziționarea de artă contemporană

modelmic

Administrația locală reșițeană intenționează să pună bazele unui fond pentru achiziționarea de artă contemporană și sprijinirea în acest mod a artiștilor români și în același timp îmbogățirea patrimoniului național. Primarul Ioan Popa intenționează să propună consilierilor locali reșițeni alocarea a 100.000 de lei pentru constituirea acestui fond, inițiativa venind ca un răspuns la un apel lansat de Ministerul Culturii. Primăria Reșița este cea de-a două instituție din România care se alătură acestui demers.

„În această perioadă, artiștii vizuali reprezintă una din categoriile cele mai afectate din cauză că desfășurarea activității este restrânsă sau, uneori, inexistentă. Semnalul pe care dorim să îl transmitem este acela de unitate și faptul că artiștii sunt foarte importanți pentru societate. Achizițiile de artă fiind aproape inexistente în ultimii 30 de ani, dorim, prin această inițiativă, să punem bazele unui Fond de Artă Contemporană care să păstreze vie memoria timpurilor actuale și să poată fi un instrument la dispoziția muzeelor, galeriilor sau curatorilor. Voi propune Consiliului Local alocarea sumei de 100.000 de lei pentru constituirea acestui Fond de Artă Contemporană”, a declarat Ioan Popa, Primarul Municipiului Reșița.

Dacă proiectul va primi girul aleșilor locali, Ministerul Culturii și Primăria Reșița vor semna și un parteneriat în acest sens.

Mulțumesc domnului Ioan Popa, primarul municipiului Reșița, pentru că a răspuns apelului meu, referitor la necesitatea implicării și a autorităților locale pentru sprijnirea artiștilor și a culturii. Este o veste extraordinară, un gest de solidaritate și de normalitate, totodată, pentru susținerea artiștilor noștri, alături de îmbogățirea patrimoniului național. România are nevoie de modele noi și de recunoașterea valorilor contemporane. Are nevoie să promoveze arta vie, artiștii în activitate și să permită achiziționarea și muzeificarea acestora în patrimoniul statului, pentru beneficiul generațiilor viitoare”, a declarat Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii.

Ministerul Culturii a anunțat, la sfârșitul lunii aprilie, că va implementa instrumente de achiziţie de artă contemporană, pentru patrimoniul cultural național, prin suplimentarea bugetului Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC) cu 2.000.000 lei pentru anul 2020. Se dorește, în acest fel, deblocarea achizițiilor de artă contemporană care nu au mai fost efectuate de către statul Român, din 2008. La puțin timp, MARe/Muzeul de Artă Recentă s-a alăturat inițiativei și a anunțat că lansează o campanie specială de achiziții de artă contemporană românească, între 10 mai și 10 iunie 2020.

 

Karina TINCUL

Stiri similare

5 Comentarii

 1. Costa

  Mai Mecenas, pune mana si plombeaza tu gropile de pe strazile marginase si lasa pe altii sa se ocupe de cultura ca nu de asta ai fost ales !
  Nu stiu cum te mai suporta Dumnezeu …

  Raspunde
 2. zero

  „Artiștii sunt foarte importanți pentru societate”!

  (Panem et) circenses!
  “Artiştii politici” (politrucii de la Nădrag) sunt foarte importanţi când îşi arată colţii sau proteza spre societate :)

  Raspunde
 3. Garaj Dumitru

  Avem ceva picturi pe centrul universitar Resita(C.U.R),cate ceva pe blocurile din zona militiei,oleaca de pictura pe Lmf,mai ceva pi shientru…

  Raspunde
 4. Hsnsndjs

  Nimanui nu-i arde de cultura, cand oamenii isi rup masinile pe drumurile din orasul asta mic, trist si nedezvoltat. Pune mana si asfalteaza. Ca pana vin tramvaiele mai ‘schimb’ 3 masini din cauza starii deplorabile a carosabilului. Si biciclistii sa mearga pe pista de biciclete, unde exista, si slava cerului, ca avem din alea! Lasa cultura pentru mai incolo, domnule primar, cand ne-om mai alinia la statutul de oras. Nu de catun cu tramvaie si mai stiu eu ce trenuri fantasmagorice si prostii.

  Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei