Atenție cărășeni! Viperele ies din hibernare!

viper

Luna martie este luna în care viperele din Banatul de Munte ies din hibernare și pentru a lămurii câteva din „miturile” care s-au țesut în jurul acestor temute viețuitoare, reprezentanții Asociației Wild Caraș-Severin vin cu informații atât legate de habitatul acestora, cât și legate de cele mai periculoase specii.

E puțin cam impropriu să vorbim despre un habitat, deoarece le întâlnim din Clisura Dunării până în vârf de munte, inclusiv în orașe. Nu am spus din greșeală orașe, pentru că am găsit câteva exemplare în Oravița, Reșița și Băile Herculane. Într-adevăr, există zone în care avem o populație mai ridicată de vipere, cum ar fi: Clisura Dunării, Cheile Carașului, Cheile Gârliștei, Valea Beiului, Valea Cernei, Ciudanovița, etc. Este cunoscut faptul că acestea preferă zonele calcaroase și, din acest motiv, județul nostru le oferă condiții ideale”, spun cei din Asociația Wild Caraș-Severin.

În ceea ce privește specia, în județ pot fi întâlnite două specii de viperă: vipera cu corn bănățeană (ammodytes ammodytes), care reprezintă cca 90% din populația din județ si vipera comuna (berus), mult mai slab reprezentata în județ, cca 10% din populația de vipere. Cea mai periculoasă este, spun specialiștii, vipera cu corn.

Se pare că vipera cu corn are un avans, deoarece, deși are o concentrație mai mică de hemotoxine, injectează o cantitate mai mare de venin. Vipera comună are o concentrație mai mare de hemotoxine, dar injectează o cantitate mai mică de venin. Însă, de departe, cei mai periculoși sunt juvenilii. Aceștia au o cantitate foarte mare de hemotoxine și în plus sunt mult mai agresivi. Am întâlnit mulți „viteji” care s-au pus în situații extrem de periculoase cu „puiuții de viperă”.

Anul trecut un turist a prins în mână un asemenea exemplar, în Cazanele Dunării, după care și-a petrecut o perioadă de câteva săptămâni la terapie intensivă. Viperele adulte sunt mult mai echilibrate, evită să muște din mai multe motive: nu își irosesc veninul deoarece cu el își obțin hrana, iar de multe ori prima mușcătură e seacă, doar de avertizare; intuiesc că vor fi ucise dacă vor provoca o mușcătură dureroasă unei viețuitoare mai mari”, au mai spus cei de la Wild Caraș-Severin.

Mulți dintre pasionații de mișcare în natură sunt îngroziți de ideea prezenței viperelor pe traseele turistice sau în zonele în care aleg să facă drumeții, chiar dacă după părerea specialiștilor, reptilele evită pe cât posibil contactul cu omul și atacă doar în situații limită. În acest context, reprezentanții asociației vin cu câteva sfaturi:

Ce trebuie sa facă turistul, omul iubitor de natura:
1. În primul rând să se informeze puțin în privința traseului pe care dorește să-l parcurgă (asta îl ajută nu numai în privința viperelor). Viperele au un camuflaj extrem de bun, așa că nu vă bazați că o sa le vedeți. Ați fi uimiți dacă ați ști pe lângă câte ați trecut și ați fost „iertați”!
2. Să fie echipat corespunzător: bocanci, pantaloni lungi dintr-un material mai rezistent, noi recomandăm și ciorapul tras peste pantalon (măsură care ajută și în cazul căpușelor). Pentru un plus de siguranță puteți purta o pereche de parazăpezi.
3. Trebuie să știe că o viperă în poziție de atac poate „sării” între o treime și doua treimi din lungimea ei, deci cca 30-60 cm. Nu intrați în panică atunci când vedeți o viperă! Încercați să o ocoliți la o distanță de câțiva metri, iar dacă aceasta încercă să plece, aveți răbdare să se retragă. Dacă o întâlniți pe o potecă, iar aceasta e amorțită, puteți să o îndepărtați cu un băț lung.

Vipera-lui-Russell
4. Trebuie să știe că viperele sunt active și noaptea atunci când temperaturile sunt ridicate. Asta deoarece viperele evită temperaturile ridicate din timpul zilei și pentru că noaptea vânează rozătoare. Acest obicei le aduce uneori în apropierea așezărilor umane.
5. Trebuie să știe că viperele sunt protejate prin Legea 13/1993 privind aderarea României la Convenția pentru conservarea vieții sălbatice și a habitatelor naturale din Europa, uciderea sau capturarea acestora sunt pedepsite prin lege.
6. Trebuie să fie atent atunci când se așează în iarbă, când face cățărări sau pășește pete praguri de piatră sau trunchiuri de copaci căzuți, locuri unde viperelor le place să se camufleze. Dacă se vor trezi brusc cu un picior în față sau chiar pe ele, cu siguranță vor ataca.
7. Să fie mai prudent în lunile martie-aprilie deoarece atunci întâlnirile pot fi cele mai periculoase și o să vă explicăm de ce. În primul rând, la primele ore ale dimineții viperele sunt amorțite și își conservă energia. Vor sta camuflate până când vă apropiați la o distanță nepermisă și vor riposta. Această perioada coincide și cu perioada de împerechere, iar „nuntașii” nu se vor da din drum nici în ruptul capului, iar dacă „le stricați nunta” apropiindu-vă nepermis, vor riposta cu siguranță”.

 

În cazul unei mușcături, serul antiviperin poate fi administrat după cca 6-8 ore și numai sub supraveghere medicala. Nu este recomandată achiziționarea personală privată și nici administrarea serului singuri, deoarece aceste vaccinuri trebuie păstrate în condiții stricte de temperatură, iar unele persoane pot dezvolta reacții alergice la acestea.

Nu vă mințim, mușcătura este într-adevăr dureroasă! În cazul unei mușcături, trebuie să țineți cont de următoarele lucruri:

• Încercați să vă liniștiți, nu intrați în panică;
• Sunați la 112 și anunțați imediat incidentul. În cazul în care nu aveți semnal, deplasați-vă calm până într-o zonă cu semnal GSM (serviciul de urgentă poate fi apelat din orice rețea mobilă);
• Stați în poziție orizontală până la sosirea ajutoarelor;
• Curățați locul mușcăturii cu apă;
• Nu faceți incizii ca să se scurgă sângele;
• Nu aplicați garou, veninul va avea o concentrație mare și va distruge celulele;
• Nu aplicați obiecte reci sau gheață;
• Nu consumați alcool;
• Se recomandă hidratarea persoanei mușcate;
• Se poate aplica o fașă elastică pe membrul mușcat”, ne sfătuiesc cei de la Asociația Wild Caraș-Severin.

 

Lorena POENARU

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei