Atenție la căpușe! Vremea caldă din ultimele zile duce la înmulţirea lor

modelmic

 

Este foarte important ca în acest sezon în care ieșirile la iarbă verde sunt tot mai dese, să existe prudență. Așadar, trebuie evitate zonele cu iarbă și arbuști, păduri, în care expunerea la căpușe este foarte mare. În situația în care există acest risc de expunere, de recomandă purtarea de haine de culoare deschisă, pentru a face cât mai ușor vizibile căpușele sau alte insecte.

O înţepătură de căpuşă poate avea consecinţe grave, avertizează doctorii. Căpuşele pot transmite boala Lyme şi se poate ajunge la paralizie sau chiar la moarte.

De asemenea, este foarte important ca în momentul în care o persoană este mușcată de căpușă, să acorde o mare atenție extragerii acesteia din piele. Se ştie că prin apucarea corpului căpuşei riscăm ca saliva acesteia să fie injectată în corp prin ruperea capului insectei înfipte în piele şi în rezultat survine riscul de infectare a organismului.

Este sezonul în care căpușele pot fi mai active și de aceea considerăm că este nevoie de câteva sfaturi de la specialiștii Institutului ”Matei Balș” din Capitală.
Se recomandă aplicarea de spray împotriva insectelor.
Se recomandă verificarea atentă a hainelor, bagajelor și a corpului, la întoarcerea din drumeții.

Se recomandă și verificarea animalelor de companie.
Se recomandă protejarea animalelor de companie cu produse recomandate de medicul veterinar, împotriva insectelor, inclusiv a căpușelor”, precizează DSP Caraș-Severin.

Căpuşele nu sunt active doar în perioada sezonului cald, ci şi la temperaturi de 10-15 grade, atrag atenţia medicii veterinari. Este esenţial ca o căpuşă să fie scoasă din piele la maximum 20 de ore. În ultimii şapte ani, peste 6.500 de români au ajuns la spital din cauza muşcăturii de căpuşă.

 

Elena FRANȚ

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei