Atenție la vipere! Din cele cinci spitale din Caraș-Severin, doar trei au ser antiviperin!

modelmic

Întâlnirile cu șerpii au devenit tot mai frecvente pe traseele turistice din Munții Banatului, în multe cazuri fiind implicate persoane care nu sfiesc să se apropie de reptile pentru a le poza, filma sau uneori chiar atinge. Lucru care se poate dovedi extrem de periculos atunci când este vorba de vipere, a căror mușcătură se poate dovedi fatală. În județul Caraș-Severin sunt disponibile în acest moment 18 doze de vaccin antiviperin, o cantitate mai mult decât suficientă, dau asigurări reprezentanții Direcției de Sănătate Publică, mai ales având în vedere că serul este destul de scump și are o perioadă mai scurtă de păstrare.

Cel mai dotat la capitolul vaccin antiviperin este Spitalul Municipal de Urgență din Caransebeș care deține 15 din cele 18 doze disponibile pe raza județului. Alte două doze sunt la Spitalul Județean de Urgență din Reșița, iar una este la Spitalul Orășenesc Moldova Nouă.

Spitalele din Oravița și Oțelu Roșu nu dețin la ora actuală pe stoc ser antiviperin, dar la Oravița a fost demarată procedura de achiziție a serului, deci s-a putea la momentul acesta chiar să fi primit. Deocamdată noi credem că aceste 18 doze sunt acoperitoare.

Vom monitoriza pe perioada de vară ce se întâmplă, să nu avem probleme să fim puși în situația să luăm din alte județe sau să fie o perioadă prea lungă de transport între locul pacientului și spitalul care ar trebui să îi administreze vaccinul”, explică purtătorul de cuvânt al DSP Caraș-Severin, Daniel Botgros.

Serul antiviperin se administrează doar la spitale, la Serviciul de Urgență, sub strictă asistență medicală.

„Deci dacă există cineva care suferă o mușcătură de viperă trebuie urgent să sune la 112, persoana va fi transportată, chiar și cu elicopterul dacă este cazul, la cel mai apropiat spital, care deține ser antivieprin, care va administrat sub supraveghere”, mai adăugă Botgros.

Karina TINCUL

Stiri similare

2 Comentarii

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei