Atenție șoferi, atenție pietoni! Un fenomen mai puțin întâlnit pune stăpânire pe oraș!

1

Un fenomen mai puțin întâlnit pune stăpânire peste municipiul Reșița, dar sunt semnale că se produce și în alte zone ale județului Caraș-Severin. Freezing rain sau ploaia înghețată, este un tip de precipitație lichidă care îngheață la contactul cu suprafețele reci, de obicei la temperaturi de 0 grade sau mai puțin. Astfel apare pericolul formării de polei pe șosele, trotuare, fire de înaltă tensiune, dar și pe crengile copacilor. Ploaia înghețată nu trebuie confundată cu lapovița sau cu chiciura. Este un fenomen meteo distinct și care, din păcate, este din ce în ce mai prezent și în România.

2

De obicei, ploaia înghețată apare de obicei atunci când un front atmosferic de aer cald se suprapune peste unul rece, aflat sub temperatura de îngheț. Mișcarea se întâmplă cel mai des în apropierea unor suprafețe de apă. Mai exact, fulgii de zăpadă intră în contact cu stratul de aer cald, se topesc și se transformă în ploaie. După aceea, picăturile ajung din nou în stratul de aer rece, aproape de suprafața pământului, și se răcesc brusc, fără însă să înghețe complet.

 Înghețul are loc instantaneu, la contactul cu suprafeţele reci de la sol: asfalt, cabluri de elctricitate, copaci, avioane sau orice altă suprafață rece. Așadar, definiţia dată de wikipedia.ro este următoare:” Ploaia înghețată este un fenomen meteorologic rar, în care, picăturile de ploaie suprarăcite îngheață instantaneu la atingerea solului sau obiectelor cu temperaturi negative de la sol”.
3

Spre deosebire de lapoviță, un amestec de ploaie și zăpadă, ploaia înghețată cuprinde în întregime din picături lichide. Picăturile de ploaie devin suprarăcite în timp ce trec printr-un strat de aer sub temperatura de îngheț la sute de metri deasupra solului și apoi îngheață la impact cu orice suprafață pe care o întâlnesc, inclusiv sol, copaci, fire electrice, aeronave și automobile. Gheața rezultată, numită polei, se poate acumula la o grosime de câțiva centimetri și acoperă toate suprafețele expuse.

 

Dan AGACHE

Distribuie pe:

Stiri similare

1 Comentariu

  1. Cetățeanul Trollmentat

    Dacă umbli cu capu gol, riști să-ti ajungă mintea freezing. Cunoaștem câțiva domni consilieri care n-au nimic în cap, pardon, pe cap … deci grijă maximă!

    Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei