Au început pregătirile pentru ediția din acest an a Festivalului de Jazz de la Gărâna!

Gărâna

Pregătirile pentru ediția din acest an a Festivalului de Jazz de la Gărâna sunt în plină desfășurare. Organizatorii au stabilit deja data la care se va desfășura mult așteptatul eveniment, precum și câțiva dintre artiștii care se vor prezenta anul acesta în fața celor care vor asista la evenimentul din Poiana Lupului. 

Am început deja chiar de mult pregătirile pentru ediția din acest an, a XIX-a, și sper că până la urmă să fie un line-up care să fie în nota în care am obișnuit publicul și fanii jazzului, cu mari vedete ale genului, cu atât mai mult cu cât existența acestui festival a creat o anume emulație în țară. Există într-o perioadă apropiată și un festival la București care aduce și el mari vedete și mai este festivalul care există la Timișoara cu o săptămână înainte, care la rândul lui încearcă să aducă vedete ale showbizului mondial, poate că nu neapărat ale jazzului”, a precizat Marius Giura, principalul organizator al festivalului.

Giura a dezvăluit și câteva din numele artiștilor ce vor participa la această ediție a festivalului de Jazz: ”probabil capul de afiș va fi Stanley Clarke, unul din cei mai mari basiști din istorie, încă tânăr și foarte în vogă în întreaga lume. Va mai fi Renaud Garcia-Fons, un violoncelist și contrabasist francez de mare clasă, apoi probabil că din spațiul nordic vor fi câteva formule noi care însumează marile lor vedete și de pe scena americană vor fi iarăși câteva mari surprize pe care nu le pot dezvălui încă. Vom avea și un grup româno-olandez de mare succes, se numește Arifa, în care excelează suflătorul Alex Simu, care a dat o notă aparte acestui grup care are mare succes peste tot, în ciuda faptului că ei cântă o muzică eminamente balcanică, dar produsul este absolut extraordinar. Probabil cel mai premiat grup al anului trecut, Sebastian Spanache Trio vor cânta și ei pe acestă scenă”.

Cea de-a XIX-a ediție a Festivalului de Jazz de la Gărâna se va desfășura în perioada 9-12 iulie, existând posibilitatea de a se prelungi cu o zi, în funcție de programul artiștilor. Festivalul de la Gărâna este prins în circuitul european al marilor festivaluri, exact în acel week-end fiind programate cele mai mari festivaluri din lume: North See Jazz, Montreux, Festivalul de la Umbria, Peruggia, cel de la Istanbul și cel de la Copenhaga. Acest aspect, deși poate avea și dezavantaje, are un mare avantaj, deoarece marile vedete americane sunt deja prezente în Europa, ceea ce înseamnă costuri de transport mult mai suportabile, a mai precizat Marius Giura.

În ceea ce privește finanțarea festivalului, organizatorul și-a exprimat speranța că nu va mai întâmpina dificultățile de anul trecut: ”Anul trecut parcă a fost mai greu ca niciodată și sper că anul acesta, măcar prin prisma schimbărilor produse sau care se vor produce, să se schimbe lucrurile în ce privește finanțarea culturii. Anul trecut a fost un an în care aproape nu găseai pe nimeni în Ministerul Culturii și atunci fără o finanțare pe care te bazai și care exista de aproape 15 ani, constant și necondiționat, au apărut foarte mari probleme în ce privește echilibrul financiar, mai ales după terminarea festivalului, când trebuiau plătite o grămadă de costuri și a fost dificil”, a precizat Marius Giura.

Karina TINCUL

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei