Azi va fi declarată starea de alertă. Orban se pune șef al Comitetului Special pentru Situații de Urgență

orban

Premierul Ludovic Orban a anunțat că astăzi va fi declarată starea de alertă. Totodată, primul ministru a precizat că în ședința de Guvern va fi adoptată o Ordonanță de Urgență prin care își asumă conducerea Comitetului Special pentru Situații de Urgență. Declararea stării de alertă se va face în baza OUG 21 și nu în baza legii adoptate ieri de Parlament, care intră în vigoare abia la începutul săptămânii viitoare. Conform unei decizii a CCR, în baza Ordonanței de Urgență nu se pot restrânge drepturi și libertăți.

„Astăzi CNSSU va declara starea de alertă în cadrul situației de urgență provocate de conroavirus. Tot astăzi CNSSU va institui toate măsurile necesare pentru a apăra viața și sănătatea românilor. Acestea vor avea caracter de obligativitatea și ele vor fi stabilite în baza OUG 21 care stabilește starea de alertă.

Nimic nu ne va împiedica să luăm toate deciziile necesare pentru a putea să facem față provocării generate de această epidemie. Toate măsurile necesare vor fi adoptate de CNSSSU și vă solicit miniștrilor să emiteți normele de sănătate și securitate a muncii care trebuie respectate în toate activitățile.

Aici este vorba de regulile privitoare la circulația în mijloacele de transport, cele privind funcționarea hotelurilor, frizeriilor toate activitățile pentru care se ridică restricțiile”, a declarat premierul Orban.

Premierul Orban a precizat că va modifica legea, astfel încât să își asume conducerea Comitetului Special pentru Situații de Urgență. Premierul va coordona activitatea CNSSU alături de Ion Ștefan, ministrul Dezvoltării, Marcel Vela, ministrul Internelor și de șeful DSU, Raed Arafat.

„Vreau să vă anunț că împreună cu MAI am luat decizia de a întări autoritatea CNSSU. Să modificăm OUG 21 și să îmi asum conducerea CNSSU.

Vă solicit o mobilizare pentru a face față trecerii de la starea de urgență la starea de alertă. Fiți responsabili ca și până acum, respectați toate măsurile impuse de autorițăți pentru că vă apără viața, sănătatea.

Trebuie să reglementăm toate măsurile necesare de la trecerea de la starea de urgență la starea de alertă, care prevăd drepturi ale cetățenilor, facilități, în domeniul sănătății, în domeniul educației. Trebuie să ținem cont de decizia CCR că OUG nu poate să afecteze drepturi și libertăți”, a declarat premierul Ludovic Orban.

foto: Capital

 

Lorena POENARU

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei