BACALAUREAT 2018. Cifre. Seci. Dar … corecte!

modelmic

Povestea din spatele cifrelor este întotdeauna … altfel… complexă, cu variabile … cu necunoscute. Numărului de elevi înscriși: Bravo vouă, ați fost la linia de start! E primul pas … obligatoriu spre victorie! Numărului de elevi prezenți: Bravo vouă, ați început cursa! Nu e ca la atletism… pozițiile de plecare sunt diferite… fiecare a câștigat-o după cca 12 ani de muncă proprie… Numărului de elevi neprezentați: Ați ratat doar pornirea asta! Vor mai fi …! Important să înlăturați barierele… singuri, sau cu ajutor (cu dedicație profesorilor, părinților, colegilor …câștigători!!!). Numărului de elevi eliminați: Hmmm… nu e de bine! Descalificarea e și în sport rușinoasă… Clar, a doua oară, alegeți drumul drept! E cel mai … sigur și mai onorant (deși societatea noastră nu vă învață așa, credeți-mă pe cuvânt de … drumaș drept!!!) Numărului de elevi respinși: Aici e cu … tristețe, dezamăgire, căutat vinovați, lacrimi! Aveți dreptul la ele … O ZI! Azi! De mâine, cărțile în mână, întâlniri cu profii (orice ați crede, suferă cu voi și vă rămân aproape până la victorie….), cu colegii care au luat bacul … se învață bine după notițele altuia … la ștrand, la o terasă, în grădină …

Este … un examen picat … nu îi permiteți să vă definească pe voi, ca persoane! Este doar o treaptă … în care voi v-ați julit genunchii … dar o veți urca, cu determinare! Pierd doar cei care renunță! Numărului de elevi reușiți: Bravo vouă! Azi e despre VOI! E … o dată în viață! Am auzit la … media 9,35: „puteam să iau 10 la logică“; la media 9,30: „se putea și mai bine“ … Am văzut bucuria imensă a … trupei: „bă… am luat toți!!!!“… Am citit și am auzit MULȚUMESC. Către profesorii de la clasă, către profesorii de la meditații, către alți colegi pentru că au învățat împreună… către Dumnezeu (cred că cele mai multe rugăciuni adolescentine Le primește în preajma bacului). Sigur că există clasamente: pe clasă, pe licee, pe județe, pe discipline, pe … orice! Folosesc … cui????

Reușita e a fiecăruia și e simplă: luat bacalaureatul! Aceste statistici nu spun nimic despre progresul elevului de zi cu zi; despre cum ai intrat cu 5 la liceu și muncind cot la cot cu proful ai luat peste 7 la bac; despre cum te-ai salvat în ultima lună de la corigență și chiar ai luat bacul; despre cât de greu a fost acest an singur/singură acasă… primind lunar bani de la părinți sau doar de la mama din străinătate; despre cum te simți tu, trăind din alocație și muncind în vacanțe la mall la cinema, într-o clasă de copii de bani gata … care-și parchează bolizii la ușa școlii; despre complexele vârstei … despre dramele spuse și nespuse. Așadar, eu am hotărât ca azi să nu îmi pese de statistici, ci de copii! De tinerii aceștia minunați. Pe ei nu îi interesează … statisticile. Deja mulți își caută joburi pentru vacanță! Deja mulți știu ce vor să facă cu viața lor! Eu nu știam la vârsta lor … (sunt multe lecții pentru care avem a le mulțumi, noi adulții!)

Pentru ei contează să le fim alături în reușite, ca și în eșecuri! Să îi lăsăm să își aleagă drumul lor în viață! Să le fim … modele (care cum reușim…!) Pentru că … e despre reușită, pe măsura alegerilor asumate!

 Nicoleta MARCU

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei