Banca Mondială şi cele două feţe ale Caransebeşului! „În primul rând, vrem să sprijinim oamenii”

modelmic

Miercuri, 14 martie, la Caransebeş a fost prezentă o delegaţie a Băncii Mondiale, compusă din şapte persoane şi condusă de Tatiana Proskuryakova, şeful Biroului România al acestei instituţii, aceştia purtând discuţii cu primarul municipiului, Felix Borcean.

Am avut o discuţie prietenească şi extrem de deschisă cu reprezentanţii Băncii Mondiale, care au dorit să afle detalii despre Caransebeş, despre planul de dezvoltare, despre diversele activităţi care se desfăşoară în oraş. Membrii delegaţiei s-au interesat şi despre perspectivele de dezvoltare ale municipiului, dar i-au interesat şi problemele cu care ne confruntăm, ca şi municipalitate, în cadrul discuţiilor fiind abordate atât aspectele pozitive, dar mai ales cele negative, între acestea numărându-se situaţia Spitalului Municipal de Urgenţă, cea a comunităţilor defavorizate, sens în care ne-am deplasat în cartierul Balta Sărată, pentru a vedea la faţa locului cum trăiesc aceşti oameni şi care sunt oportunităţile şi posibilităţile de reintegrare în societate şi de dezvoltare a acestor comunităţi. Ni s-au pus întrebări legate de Caransebeş, despre perspectivele de dezvoltare, şi, împreună cu Ioan Cojocariu, directorul Casei de Cultură, le-am explicat că zona municipiului Caransebeş are un potenţial turistic extraordinar, şi am intrat în detalii legate de posibilităţile de dezvoltare, de finanţare a unor activităţi”, a declarat primarul Felix Borcean.

După vizita în Balta Sărată, a ţinut să le arate oaspeţilor şi partea frumoasă a Caransebeşului, invitându-i să viziteze Primăria, unde „ghidul” Ioan Cojocariu le-a vorbit despre încărcătura istorică a Aulei „1 Decembrie 1918”, apoi ruinele Bisericii Medievale şi Catedrala Episcopală, pentru ca, în final, să se oprească la Casa de Cultură „George Suru”.

banca mondiala 16 banca mondiala 18

Tatiana Proskuryakova a spus că scopul vizitei sale la Caransebeş este acela de a discuta cu reprezentanţii municipalităţii şi mediului privat despre strategia Băncii Mondiale pentru România, în următorii cinci ani, în acest sens existând un document – „Diagnosticul sistematic de ţară” – pe baza căruia urmează să se dezvolte această strategie. Aceasta nu este încă finalizată, tocam de aceea există această sesiune de consultări.

În primul rând, vrem să sprijinim oamenii, fiindcă noi considerăm că, pentru a avea succes, trebuie să continuăm să investim în capitalul uman, în educaţie, în sănătate şi în locuri de muncă. Al doilea domeniu pe care ne concentrăm sunt oportunităţile pentru companiile private, deoarece vrem ca acestea să prospere în România, astfel că am discutat cu reprezentanţi ai mediului privat, pentru a vedea care sunt principalele lor preocupări. Urmează oportunităţile de investiţii în municipalităţi, acesta fiind unul dintre motivele pentru care ne aflăm aici, respectiv pentru a discuta cu administraţiile locale acest subiect. Al treilea domeniu îl reprezintă serviciile financiare şi accesul la aceste servicii. Companiile mari nu au probleme cu accesarea de fonduri, însă cele mici au. Alt domeniu este cel numit «rezistenţă la şoc». Aşa cum se ştie, România este expusă dezastrelor naturale – cutremure, inundaţii, secetă –, iar noi dorim să facem şi prevenire, dar şi să ştim cum să reacţionăm în caz de nevoie”, a spus Tatiana Proskuryakova.

banca mondiala tatiana

Cosmin VLAD

 

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei