Bani europeni pentru reabilitarea a trei clădiri istorice din Oravița!

modelmic

Nu doar administrația locală din Reșița reușește să atragă fonduri europene. Reprezentanții Primăriei Oravița au bifat și ei încă un contract cu bani europeni, un pas important în valorificarea potențialului turistic și cultural al clădirilor de patrimoniu din centrul istoric al orașului.

Săptămâna acesta a fost semnat contractul de finanțare pentru proiectul „Îmbunătățirea calității vieții în orașul Oravița prin reabilitarea și refuncționalizarea a trei clădiri aflate în zona de protecție a monumentelor istorice și a unui parc parte din Ansamblul Urban Oravița cod LMI CS-II-a-B-11134”.

Peste 20 de milioane de lei urmează să fie investiți în reabilitatea și schimbarea destinației a trei clădiri din oraș, precum și în amenajarea Parcului „Piața Revoluției”.

Va fi reabilitată și refuncționalizată ca Muzeu Speologic clădirea de pe strada Mihai Eminescu nr. 17A şi la fel, imobilul situat pe strada Mihai Novac nr. 1 – Muzeul Adam Neamțu.

Sunt prevăzute: restaurarea fațadelor şi a tâmplăriei, mansardarea clădirilor, reparații structurale și la finisaje interior-exterior, realizarea instalațiilor electrice, sanitare, termice, de ventilație, de aer condiționat și PSI, modificarea accesului în subsol etc.

Cel de-al treilea imobil care va fi reabilitat este Școala de călugărițe de pe strada Emanoil Gojdu nr. 54, care va deveni Centru/ Hub cultural.

O altă componentă a proiectului vizează reabilitarea și amenajarea Parcului Piața Revoluției. Vor fi reamenajate spaţiile verzi şi se vor reconfigura aleile, va fi amenajat un loc de joacă pentru copii, se vor realiza foișoare tematice care să poată fi folosite ca scene de teatru în aer liber, se vor amplasa obiecte de mobilier urban, se va reface instalaţia de iluminat, vor fi realizate un sistem de irigaţii şi o cişmea”, informează Alina Strugariu, purtătorul de cuvânt al Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest.

Valoarea totală a proiectului este de 21.308.745,04 lei, din care 17.582.606,27 lei reprezintă finanţare nerambursabilă, prin Regio-POR, Axa prioritară 13 – Sprijinirea regenerării orașelor mici și mijlocii, apelul de proiecte dedicat sprijinirii obiectivelor Strategiei UE pentru Regiunea Dunării. Perioada de implementare este de 33 de luni.

În urmă cu o săptămână a fost semnat și contractul de finanțare pentru un alt proiect, care prevede ample lucrări de reabilitare, modernizare și dotare la Școala Generală „Romulus Ladea”, precum și amenajarea parcului din Zona Gării.

 

Karina TINCUL 

Stiri similare

1 Comentariu

  1. Pingback: 25 Mai: Sinteza (pozitiva) in constructii - Idei Arhispec

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei