Baziaș 1, lansat la apă! Vezi de când se va putea circula cu vaporetto pe Dunăre!

modelmic

Peste doar câteva zile turiștii dar și localnicii din Clisură vor putea să circule cu vaporetto pe Dunăre. Proiectul Consiliului Județean Caraș-Severin, pare să prindă în final contur, ambarcațiunea fiind așteptată să ajungă chiar astăzi în portul de la Pojejena. 

Vaporașul, care va purta numele de Baziaș 1, a fost construit la Șantierul Naval de la Orșova, unde a rămas garat timp de mai multe luni, autoritățile întâmpinând greutăți în găsirea unui echipaj. Motiv pentru  care lansarea proiectului care ar fi trebuit să aibă loc în această primăvară a fost amânată. În prezent însă, lucrurile par însă să fi intrat pe un făgaș normal.

Am finalizat niște lucrări de întreținere și reparații curente în portul turistic Pojejeena, infrastructura este pregătită, acordurile instituționale care trebuiesc făcute sunt în derulare și sperăm ca funcționarea lui să fie începând cu toamna aceasta continuă, fără problemele pe care le-am întâmpinat până acum”, a precizat Victor Naidan, director executiv în cadrul Consiliului Județean Caraș-Severin.

Conform acestuia, dacă nu intervine nici o problemă, Baziaș 1 va ajunge în portul de la Pojejena chiar în această după-amiază, iar cursele pe Dunăre ar putea începe de săptămâna viitoare. Ambarcațiunea are 50 de locuri și va face plimbări pe Dunăre, în zona Baziaș-Coronini, dar și curse între malul malul românesc și cel sârbesc, în funcție de cereri, punctul de plecare urmând să fie Pojejena.

Pentru a nu întâmpina nici un fel de probleme, Consiliul Județean Caraș-Severin a aprobat în ultima ședință și acordarea unui ajutor de minimis în valoare de 150.000 de lei către SC Eoliana SA, societate care se ocupă de implementarea proiectului. Conform vicepreședitelui forului județean, Ilie Iova, banii vor fi folosiți pentru demararea activității și plata personalului care va lucra pe vaporetto, până în momentul în care proiectul se va putea autofinanța.

Avem toate avizele, aprobările și autorizările necesare pentru ca acest proiect să fie funcțional. Dar pentru ca acest catamaran să poată fi operabil, trebuie să aibă căpitan, marinar, să aibă asigurată o pază. Deci acești bani practic sunt pentru demararea activității, pentru că noi mergem pe ideea că această activitate se va autofinanța. Avem deja destule cereri în zonă pentru acest lucru”, a afirmat Ilie Iova, în cadrul ședinței forului județean.

Valoarea ambarcațiunii este de aproximativ de 200.000 de euro, construirea și punerea acesteia în funcțiune făcând parte dintr-un proiect mai amplu, cu finanțare europeană, care urmărește dezvoltarea schimburilor economice și turistice în zona transfrontalieră Pojejena – Voivodina. Valoarea întregului proiect este de peste 1 milion de euro și a inclus, pe lângă cumpărarea vaporașului, amenajarea unui mic port la Pojejena, achiziționarea unui ponton, realizarea de lucrări de îndiguire.

Karina TINCUL

Distribuie pe:

Stiri similare

1 Comentariu

  1. Gigi

    Cei trei martori ai l” Ghiorghioni cred ca vor fi primi care vor trece Dunaraea cu vaporeto asta, doar nu o fi si Victor promotorul? Saptanana viitoare ii vom sti si noi pe taradatorii de care tot urala domnu de la Bucova…

    Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei