Bilanț la Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraș-Severin! 6847 de dosare penale, soluționate în 2019!

modelmic

 

Instituțiile cărășene își prezintă rând pe rând bilanțul activității derulate pe parcursul anului trecut. Astăzi a venit rândul Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraș-Severin, prim procurorul Laura Gabriela Iancu caracterizând 2019 ca fiind un an dificil, cu multe modificări legislative, schimbări la nivelul conducerii centrale și cu deficit de personal la nivel județean.

A fost o activitate foarte grea, schemele de personal au fost de 50%. Zona Banatului de Munte este considerată neatractivă și nu reprezintă un țel pentru grefieri, judecători, procurori, care nu doresc să își desfășoare activitatea aici. Tânăra generație nu își dorește să vină aici, este o zonă liniștită, am specificat-o tot timpul, județul nostru este frumos, liniștit și sigur și depinde de noi cei care trăim aici să îl păstrăm așa”, a afirmat Laura Iancu.

Conform cifrelor prezentate în raportul de bilanț, în anul 2019, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraș-Severin și unitățile subordonate au fost soluționate un număr de 6847 de dosare penale, în creștere cu 15,46% față de anul 2018 când au fost soluționate 5930 de dosare penale. În ceea ce privește numărul rechizitoriilor s-a înregistrat o creștere de 21,86% în anul 2019 față de anul precedent, de la 526 de rechizitorii în 2018 la 641 în 2019.

Numărul cauzelor de renunțare la urmărire penală a fost de 1190, iar în ceea ce privește sesizarea instanței prin acord de recunoaștere a vinovăției a existat o creștere semnificativă, de la 36 în 2018 la 62 în 2019.

24 de inculpați au fost achitați definitiv pe parcursul anului 2019, cei mai mulți la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oravița  – 15. Celelalte cazuri au fost la Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraș-Severin – 3, Parchetul de pe lângă Judecătoria Reșița  – 2 și Parchetul de pe lângă Judecătoria Moldova Nouă  – 4.

La capitolul evidențieri, a fost lăudată activitatea depusă de prim procurorul Maria Colțan la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caransebeș, unde nu s-a înregistrat nicio achitare în anul 2019, precum și activitatea derulată de procurorul Doru Țuluș, delegat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraș-Severin. „Țuluș este un procuror foarte bun, este un câștig pentru unitatea noastră, a avut cele mai multe dosare soluționate pe ordinul lunar”, a precizat Laura Iancu.

În ceea ce privește anul 2020, prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraș-Severin a precizat că va milita pentru înființarea în județ a unui centru de pregătire juridică, inițiind deja discuții în acest sens cu reprezentanții Tribunalului Caraș-Severin și ai Consiliului Superior al Magistraturii.

 

Karina TINCUL

Distribuie pe:

Stiri similare

1 Comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei