Bine ați venit în Berliște! Patria gunoaielor, bălăriilor și a nepăsării administrative

Berliște

Mi-e dor, uneori, să mai întâlnesc primari responsabili și dedicați comunităților pe care le conduc. Mai nou, în contextul trimiterii în judecată pentru abuz în serviciu a mai multor edili, atunci când ceri câte o explicație vis-a-vis de lipsurile existente într-o comunitate, ți se servesc tot felul de răspunsuri ce nu duc la rezolvarea problemelor respective, cea mai întâlnită fiind „Nu avem competență și banii necesari!”.

Un astfel de exemplu, ca cel descris în rândurile de mai sus, îl întâlnim și în comuna Berliște. De mai bine de un an, de când a preluat frâiele administrației din comuna cărășeană primarul liberal, Nicolae Orăvicean, o tot ține în discursuri filozofice și argumentații sociologice. Or fi bune ele, prin aulele facultăților de profil, pe la școlile de vară organizate de partid, însă la o comunitate de puțin peste o mie de locuitori, nu prea țin prelegerile astea. Acolo, la Berliște, și în satele aparținătoare, oamenii au nevoie de căi de acces, poduri bune, punți, colectarea gunoiului menajer și, eventual, o adeverință, o dată pe an. Aproape niciuna din aceste doleanțe ale cetățenilor nu sunt îndeplinite. Poduri ce stau să cadă, punți peste râul Vecinic ce mai au doar sistemul metalic și, mai nou, munți de gunoaie prin cele cinci sate și împrejurimile lor. Iar imaginea care te întâmpină la intrarea în satele comunei este una de junglă. Nici măcar în locurile unde sunt amplasate indicatoarele cu tradiționalul „Bine ai venit!” și numele satului nu sunt amenajate, fiind pline de bălării și scaieți. Motivația primarului Orăvicean: „Nu avem bani!”. Numai că bani există! Chiar astăzi, Consilul Local Berliște a aprobat noile grile de salarizare, conform noii Legi a salarizării unitare. După propunerilor făcute astăzi în forul deliberativ, un consilier local ar urma să încaseze, pentru patru ședințe, potrivit declarațiilor secretarului comunei, Mircea Apostol, aproximativ 2 000 de lei brut. Mai mult ca un profesor debutant sau un medic rezident. Deci bani pentru salarii există, pentru alte necesități urgente ale comunității, nu.

Cea mai mare problemă însă, a comunității din Berliște, sunt gunoaiele menajere. De aproximativ 6 luni de zile, circa 100 de tone de gunoi menajer zace prin diferite locații ale comunei, în unele cazuri, chiar în proximitatea râului Vecinic. Primarul afirmă că despre acest aspect știe chiar Garda de Mediu Caraș-Severin și, până la soluționarea deponeului de la Lupac, situația este sub control. Numai că, în satele aparținătoare comunei au fost redeschise peste 10 gropi neconforme de depozitare a gunoiului menajer, aspect ce este în afara legii. Suntem curioși dacă același lucru îl vor spune și comisarii Gărzii de Mediu când vor vedea fotografiile din galerie și vor verifica aceste informații.

 

John GAVRILESCU

Stiri similare

3 Comentarii

  1. Cristian-Gabriel

    Vai, vai, vai! Biată țară nebună condusă de alții mai ceva decât tine! Își freacă mâinile mulțumiți pentru salariile oferite cu atâta generozitate de alți inconștienți (din banii noștri, bineînțeles) și-i doare undeva la nu știu câți metri în fața știți voi cui (sau ce). La salariile aprobate acum, în vacanță (ca să nu se prindă prea mulți deștepți) trebuia să scoată toată primăria cu lopeți, mături, foarfeci, greble și saci menajeri și (poate) dădeau un exemplu de implicare și responsabilitate comunității. Dar…. E bine acum! Dar, până la urmă, ne merităm soarta (nu doar cei din Berliște, C-S) pentru că… suntem cuprinși de un grad de ignoranță sinonim cu prostia.
    Vai, vai, vai! Biată țară nebună condusă de alții mai ceva decât tine!

    Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei