Sărbătorile de iarnă ajung la final cu Boboteaza și Sf Ioan! Pentru creștinii de rit nou! Ortodocșii pe stil vechi se pregătesc de Crăciun!

 

modelmic

Creştinii ortodocşi pe rit nou sărbătoresc astăzi, 6 ianuarie, Botezul Domnului sau Boboteaza, iar duminică, 7 ianuarie, prăznuiesc Soborul Sfântului Ioan Botezătorul, care marchează sfârşitul sărbătorilor de iarnă. Pentru cei de rit vechi, însă, ianuarie este luna în care se dă startul petrecerilor.

Conform tradiţiei, pe 6 ianuarie, credincioşii ortodocşi merg la biserică pentru a lua agheasmă. În satele şi oraşele de lângă apă există obiceiul ca tinerii să se întrec care să aducă primul la mal crucea aruncată de preot. Tradiţia populară spune că acela care se aruncă în apă, în această zi, va fi ferit de toate bolile. În popor se spune că în această zi nu trebuie să faci treabă, să speli rufe, să te cerți cu cineva sau să dai ceva cu împrumut.

Imediat după Bobotează, creștin ortodocșii îl sărbătoresc pe Sfântul Ioan, numit şi “Înaintemergătorul”, pentru că a anunţat venirea lui Hristos. Sărbătoarea Sfântului Ioan este ultima din şirul sărbătorilor de iarnă. Tradiția spune că în dimineața zilei de Sfântul Ion fiecare om trebuie să se stropească cu agheasmă nouă, pentru a fi feriți de boli în decursul anului. Tot conform credinţelor populare, după Sfânt-Ion se botează gerul, adică se înmoaie frigul și vremea începe să se încălzească.

Aproape două milioane de români, în mare parte bărbaţi, îşi sărbătoresc onomastica cu ocazia Sfântului Ioan Botezătorul, potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Pe de altă parte, credincioșii ortodocși de rit vechi sărbătoresc mâine Crăciunul. Potrivit vechiului calendar iulian, sărbătoarea Nașterii Domnului Iisus Christos este stabilită pe data de 7 ianuarie. În ajunul Crăciunului, conform obiceiului, copiii și tinerii îmbrăcați în costume tradiționale, având colaci legați cu stergare înflorate, colindă pe la casele rudelor și prietenilor, în cete, pentru a aduce vestea cea bună a Nașterii Pruncului Sfânt.

Sârbii din Banat, pe lângă bucatele speciale pe care le pregătesc cu acest prilej, aprind la miezul nopții de ajun banjakul (o creangă de stejar), pentru că arzând, aceasta aduce în viața lor bunăstare, fericire și noroc. Până la miezul nopții se mănâncă doar mâncăruri de post iar sub fețele de masă se pun, conform tradiției, bani și fân, acestea urmând să fie scoase doar la Bobotează, sărbătorită conform calendarului pe rit vechi pe data de 19 ianuarie.

foto: a1.ro

Diana RADU

 

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei