Boicot intern? Facultatea de Inginerie de la UEM Reșița, în imposibilitatea începerii anului universitar!

modelmic

Astăzi ar fi ultima zi în care Facultatea de Inginerie și Management a Universității Eftimie Murgu și-ar putea aviza statul de funcții, pentru ca cei peste 220 de studenți să își începă cursurile, odată cu deschiderea noului an universitar, luni 1 octombrie.  Studenții de la Inginerie nu vor putea începe cursurile iar cadrele didactice nu vor avea obiectul muncii, pentru că, deși au avut mai multe luni la dispoziție, membrii Consiliului FIM nu au reușit să întrunească cvorum în forul decizional. Ne putem gândi că este un boicot intern la adresa conducerii universității reșițene?  Sau la faptul că astăzi, domnul fost decan al FIM prof. univ. Sava Ianici și fostul prodecan prof. univ. Codruța Hamat au „dispărut“ din Consiliul Facultății de Inginerie să fie tot un semn că degringolada trebuie să continue, până la dispariția definitivă a UEM Reșița? În cele din urmă 260 de persoane, studenți și cadre didactice universitare au de suferit prin neînceperea anului universitar. Ce vor face studenții din anii terminali, acum când nu mai au posibilitatea transferului spre alte universități din țară? Cum își vor motiva gestul cadrele universitare peste ani? Sunt întrebări în oglindă, pe care ar trebui să și le pună cei care continuă răzmerița în universitate, în dauna bunului mers al acesteia. Nu s-a batjocorit destul, nu v-ați săturat de titlurile „mărețe“ din presă, dragi profesori? Lovind și prin acest recent gest UEM-ul, nu faceți decât să loviți în munca dumneavoastră, poate o muncă științifică, de cercetare și predare de-o viață.

E păcat… Și la fel de păcat e faptul că rectorul Bichescu nu dorește să expună pe marginea acestui subiect fierbinte. S-o fi răcit și el de la vremea de  afară…

Articolul 302 din Legea Educației, arată că „Statul de funcții constituie documentul legal în baza căruia se face salarizarea lunară a fiecărui membru al personalului didactic și de cercetare.“ Deci fără avizarea acestuia, nu existați!

Iar la articolul 286 (4) (5) se arată, citez „statele de funcții se întocmesc la nivelul departamentelor sau al școlilor doctorale, prin consultarea membrilor acestora, ca urmare a precizării sarcinilor didactice și de cercetare de către consiliul facultății. La departamentele cu discipline la mai multe facultăți, statele de funcții se completează pe baza notelor de comandă, avizate de conducerea instituției de învățământ superior.  Statul de funcții al personalului didactic și de cercetare se avizează de consiliul facultății sau, după caz, de consiliul școlii doctorale și se aprobă de senatul universitar.“

Vă reamintesc că întregul proces de întocmire al statelor de funcții la Universitatea Eftimie Murgu din Reșița a fost efectuat la cele două facultăți FSS si FSE.

În ceea ce privește Facultatea de Inginerie și Management (FIM), procesul este întrerupt la avizarea în consiliul facultății din lipsa voită sau nevoită a cvorumului.

Întrebăm în mod public cine sunt persoanele din consiliul facultății de inginerie care au interese ascunse? Cine ne dă dreptul să ne putem bate joc de viitorul, de destinul unor studenți, doar pentru că aceștia nu au puterea în mâinile lor, ea fiind în mâinile noastre?

Poate vom vorbi într-un viitor articol și depre boicotul acelorași personaje în procesul de admitere, prin neprezentarea în comisiile de interviu, despre veșnicele lor nemulțumiri… Însă până atunci, chiar astăzi este o zi hotărâtoare pentru destinul Universității Eftimie Murgu din Reșița. A fi sau a nu fi?

Vom reveni cu amănunte …

Sergiu TABAN

 


Daca ați fost martorii unui eveniment sau ai unei situații neobișnuite care ar putea deveni subiect de știre, contactați-ne la redactie@reper24.ro, pe contul nostru de Facebook sau pe WhatsApp la nr. 0747 081 224


Stiri similare

2 Comentarii

  1. Leto

    Este rau pentru studenti si imaginea acestei institutii deja sifonata! Sa le fie rusine! Dar pe de alta parte nu cred ca acesti oameni mai trebuie numiti profesori din moment ce isi pun interesele personale si lupta lor meschina pentru orice inaintea datoriei pe care o au! Sa va fie rusine voua, fosti mei colegi!

    Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei