Bucurie în prag de sărbători! Peste 80 de voluntari au renovat casa unei bătrâne din Caraș-Severin!

modelmic

Bucurie înainte de sărbători pentru Elena Nimițan din satul cărășean Ersig. Femeia, care a ajuns ca la vârsta de 71 de ani să trăiască într-o rulotă, dintr-un ajutor social de 141 de lei pe lună, își va petrece Crăciunul sub un acoperiș nou, peste 80 de voluntari dându-și mâna pentru ca bătrâna să se poată bucura de condiții de viață mai bune, în cadrul unui proiect derulat de asociația Acasă în Banat.

Până la intervenția acestora, Elena Nimițan locuia într-o rulotă, amplasată chiar lângă căsuța pe care o avea în Ersig, comuna Vermeș. Femeii îi era teamă să mai stea în casă, aceasta fiind într-o stare avansată de degradare: acoperișul alunecase într-o parte, pereții erau crăpați, iar soba nu mai era funcțională. Rulota în care locuia este foarte mică, nu este izolată, vara era extrem de cald, iar pe timp de iarnă era rece, ea reușind să se încălzească doar cu un reșou electric sau cu o butelie de la aragaz.

Cineva din sat ne-a semnalat situația în care se afla bătrâna și ne-am dar seama că, deși timpul risca să nu mai fie favorabil, trebuia să intervenim de urgență deoarece nu puteam să o mai lăsăm pe bătrână să își petreacă o iarnă în rulotă. Am făcut un plan deoarece intenționam să schimbăm acoperișul, să îi construim o sobă și să îi refacem peretele de la drum care stătea să cadă. Imediat ce am anunțat cazul, foarte mulți oameni au dorit să o ajute pe tanti Lenuța, cu bani, materiale de construcție, dar mulți au și venit la fața locului ca să dea o mână de ajutor”, explică președintele asociației Acasă în Banat, Radu Trifan.

Din cauză că intervenția era una de amploare, aceasta s-a desfășurat în mai multe etape. Voluntarii s-au adunat și au lucrat timp de trei zile (în 10, 17 și 21 noiembrie), și au stat chiar și pe frig, ploaie și pe întuneric pentru a se asigura că va fi terminată căsuța pentru tanti Lenuța. La final, casa are un acoperiș nou cu burlane și scurgeri, o ușă și geamuri noi, pereții au fost refăcuți, tencuiți și văruiți, pe jos a fost montat parchet și covoare. Înăuntru a fost construită o sobă care să îi țină de cald în această iarnă, iar lemnele primite au fost sparte și puse lângă casă, la adăpost. A fost construit un wc din lemn și terenul a fost împrejmuit cu un gard. Au fost plantați pomi fructiferi, dar au fost puse și câteva flori.

Suntem foarte fericiți că am reușit să terminăm ce ne-am propus, în ciuda tuturor dificultăților apărute pe parcurs. De astăzi, tanti Lenuța poate să se întoarcă înapoi în casa ei, își poate continua viața, își poate primi în casă familia și nepoții. Le mulțumim tuturor celor care s-au implicat pentru a face posibil acest lucru”,  adaugă Radu Trifan.

Casa Nimițan din Ersig este a opta casă renovată de Asociația Acasă în Banat, cu sprijinul voluntarilor. Mai multe detalii despre asociație, programul renovărilor sau modul în care pot fi donate materiale, obiecte sau bani, pot fi aflate de pe pagina de Facebook a asociației https://www.facebook.com/acasainbanat/.

 

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157700633729842″]

 

Karina TINCUL

 

Stiri similare

2 Comentarii

 1. Gore

  Politicienii judetului nu participa la actiuni de genul asta ?
  Le e frica sa nu le scada burta ?
  Mocioalca, Spanu, Jivan, Lupu, Schelean, Vela unde sunteti ?

  Raspunde
  1. Adrian

   Daca politicienii ar participa la astfel de actiuni ai spune ca este doar politicianism rudimentar.
   Deci … mai bine nu.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei