Bustul lui Ministeru, făcut cadou romilor din Maciova

modelmic

Ziua internațională a Romilor, sărbătorită în fiecare an în 8 aprilie, a coincis, la Maciova, cu dezvelirea bustului celui mai mare saxofonist al Banatului, Nicu Anghel-Ministeru. La acţiune, desfăşurată la Centrul Cultural Multifuncţional de pe Strada Muzicanţilor, au participat cetățeni din zonă și invitați din alte localități. Din partea familiei celui omagiat au fost prezenţi sâmbătă la Maciova sora Salina Cârpaci, fratele Ioan Ciuraru-Locea, Elena Suter, soră, precum şi nepoţii Gheorghe Suter şi Margareta Suter.

La ceremonia de dezvelire a bustului au mai participat primarul comunei Constantin Daicoviciu, Daniel Boambeș, şi Vasile Cioran, președintele Partidului Romilor din Caraş-Severin, precum şi reprezentanţi ai administraţiei locale. După slujba de pomenire, oficiată de Pr. Negru Ionel Remus, din Parohia Maciova, și Pr. Sorinel Alexe, din Parohia Peștere, primarul Daniel Boambeş a prezentat aspecte din viața lui Nicu Anghel-Ministeru, după care au vorbit cei care l-au cunoscut și au cântat cu el.

modelmic

Solista vocală Carmen Dumbravă a subliniat succesul pe care l-a avut alături de Ministeru, de soțul ei Sorin Dumbravă și de Luță Popovici. În cuvântul său, Luță Popovici a spus că datorită talentului și darului de care a dat dovadă la numai 16 ani, l-a cooptat pe acesta în formația sa de la Orșova și în cea a Casei de Cultură de aici, pe care Luță Popovici o dirija. Între anii 1977-1987, Ministeru a cântat cu formația de familie a trompetistului Sandu Florea din Armeniș. Atunci când Luță a părăsit Orșova, plecând la Timișoara, în 1987, l-a adus aici pe Ministeru, împreună cu familia. Câteva cuvinte a rostit și fiica lui Luță Popovici, Anișoara Popovici. În continuare, a vorbit Vasile Cioran, care, fiind născut la Maciova, a depănat câteva amintiri cu prietenul său. La rândul său, Ștefan Isac a spus că l-a cunoscut foarte bine pe Nicu Anghel-Ministeru, cu care a şi cântat, iar după ce a ajuns primarul comunei Constantin Daicoviciu, timp de 6 ani l-a ajutat cât a putut în acele vremuri, cu ulei și zahăr, pe tatăl lui Nicu, Nea Gheorghe (Bărici). Ștefan Isac i-a felicitat pe primarul comunei, pe viceprimarul Cristinel Răduț, pe consilierul Ioan Balint și pe toți cei care s-au ocupat de organizarea acestui eveniment. Despre Ministeru au mai vorbit Ioan Mircea Petruț, dirijorul Orchestrei „Doina Banatului”, și coregraful acesteia, Ciprian Ambruș, după care Margareta Suter, nepoata celui omagiat, a interpretat două melodii cu acompaniatul unei trupe de muzicanți din Maciova.

În partea a doua a manifestării, după intonarea Imnului internațional al romilor, cântecul „Gelem, gelem”, la Centrul Cultural Multifuncțional din Maciova, situat pe Str. Muzicanților, obiectiv construit ca urmare a parteneriatului comunei Constantin Daicoviciu cu Comunitatea Franceză Montrevel-en-Bresse, pastorul Bisericii Baptiste, Marius Apopi, a prezentat un film despre apariția romilor și problemele cu care s-au confruntat aceştia de-a lungul timpului.

Cosmin VLAD

 

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

http-reper24-ro