Cadrul legal de accesare a fondurilor europene, stupid și neperformant, în opinia primarului Ioan Popa!

modelmic

Primarul Ioan Popa anunța încă de anul trecut că intenționează să modernizeze pe bani europeni toate liceele din Reșița. Până la ora actuală s-a reușit însă semnarea contractelor de finanțare doar pentru două dintre acestea: Colegiul Național Traian Lalescu și Liceul Teoretic Traian Vuia, deși cereri de finanțare au fost depuse pentru șapte licee din municipiu. Conform lui Popa, lucrurile înaintează foarte greu din cauza birocrației excesive, precum și a unor prevederi legale care în loc să ajute administrațiile locale, nu fac decât să pună piedici inutile.

Din nefericire, Ministerul Dezvoltării, cei care sunt îndrituiți să creeze cadrul legal să accesăm fonduri europene, se leagă, trebuie să spun cu sinceritate, de lucruri din 2007, 2008 sau 2011, ceea ce mi se pare extrem de stupid și neperformant. Din punctul meu de vedere este inacceptabil. Primăria Reșița a preluat liceele în 2014, este stupid ca cineva să vină să îmi pună întrebări din 2007 – 2008”, explică primarul Ioan Popa.

Un astfel de exemplu a fost proiectul de modernizare a Liceului Traian Vuia, care a fost cât pe ce să nu fie aprobat din cauza unor lucrări de mansardare efectuate acolo în urmă cu ani de zile.

„Ni se spunea că potrivit legii dacă s-au făcut investiții într-o clădire și dacă valoarea lucrărilor depășește valoarea inițială a clădirii, se consideră că anul de punere în funcție al clădirii este cel în care s-a făcut lucrarea și nu mai este eligibil pe fonduri europene, pentru că este după 1989. Păi, dacă comparăm niște cifre de pe vremea lui Ceaușescu, când cu un leu te duceai și îți cumpărai patru cornuri, cu niște sume pe care le avem în vedere în 2010, mi se pare o stupizenie.  Noi am răspuns și până la urmă proiectul a fost acceptat.

Toată stima pentru ce face ADR-ul la Timișoara și pentru Sorin Maxim cu echipa lui, care este o echipă de tineri de toată isprava, însă și ei externalizează la diverși specialiști, partea de analiză, partea tehnică și așa mai departe.

Însă trebuie să ne gândim, proiectul de la Traian Vuia a fost depus în septembrie 2017 și contractul s-a semnat în iulie 2018. Să mă ierte Dumnezeu, un an de zile aproape au trebuit să meargă pe circuit toate aceste documente până să le semnăm”.

Într-o situație asemănătoare s-a aflat și proiectul depus pentru reabilitarea energetică a Liceului de Arte Sabin Păuța și care a fost invalidat de către ADR, din cauza lipsei unui proces verbal pentru o lucrare efectuată la unitatea de învățământ în anul 2008. Reprezentanții Primăriei au redepus proiectul spre finanțare. Rămâne să vedem dacă de data aceasta vor avea succes.

Karina TINCUL

Stiri similare

3 Comentarii

 1. zero

  „Din nefericire … trebuie să spun cu sinceritate … este stupid ca cineva să vină să îmi pună întrebări…”, explică primarul Ioan Popa.
  “…nu mai este eligibil pe fonduri europene, pentru că este după 1989…”

  Raspunde
 2. Doru Bratu

  Corect, domnule primar! Chiar ne dăm cu stângul în dreptul, chiar inventam condiții suplimentare celor europene pentru proiectele noi. Cel puțin, pe Axa3, avem de înfruntat muulte oprelisti, dovadă proiectul pentru Cinema Dacia, pe care încercăm să îl ducem, cu ajutorul Dvs., la capăt. Cu stimă și suport, ing. Bratu, colaboratorul dvs.

  Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei