„Cai verzi pe pereți” pentru o Reșița Verde! Reșițenii care solicită autorizație de construire trebuie să planteze arbori sau pomi!

modelmic+editorial

La cea mai recentă ședință de Consiliu Local, aleșii au votat fără să stea pe gânduri regulamentul pentru proiectul Reșița Verde. În acesta sunt trecute o serie de reguli stricte pentru conservarea spațiilor verzi de pe raza orașului, unele dintre ele privindu-i direct pe reșițeni.

 

Potrivit regulamentului în cauză, orice reșițean, fie că este persoană fizică sau juridică, care solicită o autorizație de construire pentru locuință sau alte categorii de obiective, are obligația de a planta pomi fructiferi sau arbori ornamentali.

Mai exact, pentru locuințele unifamiliale se vor planta minim 3 pomi fructiferi sau arbori ornamentali, în timp ce pentru locuințe colective, dezvoltatorii imobiliari vor fi nevoiți să planteze minim un pom sau arbor pentru fiecare apartament sau garsonieră.

De asemenea, pentru alte categorii de obiective se va planta câte un pom sau arbore pentru fiecare metru pătrat construibil.

În acest sens, orice cetățean care solicită o autorizație de construire va trebui să prezinte, pe lângă documentele solicitate de lege, și un angajament de plantare de pomi fructiferi sau arbori ornamentali.

Achiziționarea pomilor ce urmează să fie plantați se va face de către cetățeni, iar dovada plantării va fi făcută la recepția lucrărilor. În acest sens, la încheierea construcției pentru care s-a cerut autorizație, vor trebui anexate procesului verbal de recepție și fotografii cu pomii sau arborii plantați.

De asemenea, hotărârea de Consiliu Local prevede și ca plantarea pomilor fructiferi să se facă doar pe proprietățile private, în timp ce arborii ornamentali pot fi plantați și pe domeniul public: cursul râurilor, aliniamentele stradale, parcuri, spații verzi sau zone special destinate acestui scop. Toate aceste locații urmează să fie identificate de către Primărie și vor fi puse la dispoziția solicitanților.

Și asta nu e tot! Pentru orice copac sau pom tăiat de pe amplasamentul unei viitoare construcții pentru care se solicită autorizație de construire, se vor planta alți 2 pomi sau arbori.

Nerespectarea angajamentului de plantare constituie contravenție și se sancționează cu amendă de 1.000 de lei pentru persoanele fizice și 2.500 de lei pentru persoanele juridice, ca și sancțiune principală, și cu plata materialului săditor și a manoperei de plantare ca sancțiune complementară.

 

 

 

Alexandra JURCA

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei