„Călătorește, crede, fii sănătos”! Un prim pas pentru promovarea turismului religios din Caraș-Severin!

modelmic

Turismul religios, din ce în ce mai căutat la nivel mondial, este practic ignorat în județul Caraș-Severin. Asta în ciuda faptului că zona se poate lauda cu numeroase biserici sau mănăstiri de o frumusețe și cu un farmec aparte, cum ar fi biserica de la Glimboca, supranumită Voronețul Banatului sau mănăstirea Nera, unde măicuțele prepară produse naturiste aflate la mare căutare.

Un prim pas pentru promovarea acestui tip de turism de nișă s-a încercat prin intermediul unui proiect transfrontalier implemetat de fundația Activity pentru resurse umane şi dezvoltare durabilă din Reșița, în cadrul căruia a fost realizat filmul „Călătorește, crede, fii sănătos”. În cadrul peliculei, au fost prezentat un adevărat traseu turistic pe la unele din cele mai reprezentative biserici și mănăstiri, nu doar din Caraș-Severin, ci din întregul Banat, cum ar fi mănăstirile Călugăra sau Nera, cunoscuta Mraconia, supranumită și mănăstirea de sub apă, situată în zona cazanelor mici ale Dunării, în apropiere de statuia lui Decebal, mânăstirea „Sfânta Ana” din Orșova, Piatra Scrisă sau biserica de la Glimboca.

„Filmul s-a făcut în ideea că turismul religios la ora actuală a devenit un turism de nișă, care este din ce în ce mai căutat, iar Banatul are foarte multe biserici. Chiar zicea Liubița (n.r Raichici, cea care s-a ocupat de traducere în cadrul proiectului) că nu am prezentat câte ar fi dorit, dar noi a trebuit să ne limităm la un anumit spațiu, la un anumit volum al informațiilor. Filmul va fi dat la Bibliotecă, Universității, avem 20 de CD-uri și probabil că vom mai face încă vreo 30, pentru că este nevoie, sunt convinsă. S-a filmat în tot Banatul, filmările cu drona le-a făcut Georgian Popovici, iar filmările la sol le-a făcut Bujorel Purice. O să încercăm să îl punem și pe youtube”, a explicat președintele fundației Activity, Nadia Potoceanu.

DSC_0020

 

DSC_0032

Filmul a fost prezentat joi la Reșița, ocazie cu care au fost acordate și diplome de absolvire cursanților care au participat la cursul „Turism și economia turismului”, susținut de conferențiar universitar doctor Mirela Minică:

„Practic am făcut o introducere în conceptele principale de turism, analiza pieței turistice, identificarea obiectivelor turistice dintr-o anumită zonă, în special zona Banatului. Am lucrat mult prin metode informale, nu s-a învățat ca la școală, ci pur și simplu prin descoperire, fiecare a venit și a prezentat pentru anumite localități punctele pe care le consideră de interes și am încercat să facem un traseu care să cuprindă Banatul cu puncte de vizitare și diverse rute care să fie cuprinse într-un circuit național care să pornească de la București și să se închidă la Belgrad, o legătură între cele 2 capitale, trecând prin Banatul Românesc și Banatul Sârbesc”.

DSC_0037 DSC_0039 DSC_0046

 

Proiectul „Provocare și oportunitatea dezvoltării turismului în teritoriul nostru comun” are o valoare de peste 200.000 de euro, este finanțat în cadrul  Programului INTERREG IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia și implementat în colaborare cu Primăria Veliko Gradişte din Republica Serbia şi Primăria Moldova Nouă.

Karina TINCUL

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei