Camera de Comerț Caraș-Severin vrea să atragă românii din diaspora înapoi acasă! Pot primi 40.000 de euro, la înființarea unei afaceri!

 modelmic

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Caraș-Severin a lansat proiectul „Antreprenoriat sustenabil pentru românii din diaspora”, prin care își propune să sprijine românii de peste hotare care își doresc să se întoarcă acasă, să își înființeze o afacere în țară și în același timp să ducă la crearea unor noi locuri de muncă. Valoarea proiectului este de 6.837.266,50 lei, din care 5.811.676,53 lei provin din Fondul Social European și 1.025.589,97 lei din bugetul național.

Obiectivul general al proiectului este dezvoltarea competențelor antreprenoriale pentru românii din diaspora, sprijinirea inițiativelor antreprenoriale ale acestora (ca formă de ocupare pe cont propriu și de creare de noi locuri de muncă) și creșterea sustenabilă a ocupării în regiunile mai puțin dezvoltate ale României, prin înființarea și susținerea întreprinderilor cu profil non-agricol din zona urbană din Regiunile Vest, Nord-Est, Sud-Est, Sud Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Nord-Vest și Centru. Proiectul are un impact semnificativ la nivelul celor șapte regiuni mai puțin dezvoltate ale României, deoarece își propune înființarea, sprijinirea și asigurarea inalienabilității pentru minim 20 întreprinderi și crearea a peste 40 locuri de muncă.

Proiectul presupune revenire acasă a celor care doresc să își înființeze o firmă în România, în mediul urban. Ei primesc pentru aceasta până în 40.000 de euro. Proiectul se adresează strict românilor din diaspora, care ultimele 12 luni au avut domiciliul sau rezidența în străinătate”, explică Petru Buzzi, președintele CCIA Caraș-Severin.

Persoanele interesate vor avea la dispoziție un an de zile să urmeze cursurile de competențe antreprenoriale. La terminarea acestora vor da un examen care va cuprinde și depunerea unor planuri de afaceri, care vor fi jurizate de o echipă formată dintr-un director de bancă, un reprezentant al mediului de afaceri și un profesor universitar. Cele mai bune 20 de planuri vor primi finanțare, care poate ajunge până la 40.000 de euro, în funcție de planul de afaceri.

„Acești bani vor veni în două tranșe: prima tranșă la semnarea contractului, în sumă de până la 30.000 de euro, reprezentând 70% din valoarea eligibilă, iar dacă în următorul an firma va produce venituri de 30% din banii primiți, mai primește încă 10.000 de euro. Aceste persoane care urmează cursurile au și niște responsabilități: trebuie să angajeze minim 2 persoane din România, nu din diaspora. Firmele vor fi făcute în România, doar în mediul urban, și doar în regiunile mai puțin dezvoltate.

Proiectul se desfășoară pe o perioadă de 36 de luni: în primele 12 luni se vor derula aceste cursuri de competențe antreprenoriale, următoarele 6 luni se înființează firmele, iar în ultimele 18 luni din proiect firmele vor fi monitorizate”, a explicat la rândul său Alexandru Buzzi, managerul de proiect.

Cursurile se vor desfășura atât la Reșița, cât și pe internet, a mai adăugat Buzzi.

Proiectul este derulat în parteneriat cu INFOR ELEA din San Secondo di Pinerolo (Italia) și Asociația „Spirit Românesc” O.N.U.L.S. din Roma.

Karina TINCUL

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei