Campanie de sterilizare încheiată cu succes la Oravița. Urmează o amplă campanie de adopție

sterilizare oravita

Primăria Oravița, în parteneriat cu Asociația ALMA și Organizația SOS Dogs Oradea, a finalizat la sfârșitul săptămânii trecute una dintre cele mai ample campanii de sterilizare a câinilor cu și fără stăpân desfășurate în orașul din Valea Carașului în ultimii ani.

Campania de sterilizare a fost una de succes, anunță cei implicați în acest proiect ce vizează diminuarea numărului de animale fără stăpân din Oravița și localitățile aparținătoare. Conform datelor furnizate de către cei de la Asociația ALMA, au fost sterilizate 119 animale. Dintre acestea, 92 de câini (35 femele cu stăpân – 20 masculi cu stăpân, 17 femele fără stăpân și 20 masculi fără stăpân) și 27 de pisici (25 de femele și 2 masculi – toți cu stăpân).

Citește și: Campanie fără precedent de sterilizare a câinilor vagabonzi în Oravița!

Pentru Primăria Oravița este prima campanie de sterilizare cu o implicare a tuturor factorilor din domeniul protejării animalelor. Tot cu prilejul acestei campanii, a fost deschis și un adăpost pentru patrupede. În urma sterilizării, 35 de patrupede au fost adăpostite în locația special amenajată de administrația orăvițeană. Din nefericire, luni adăpostul a fost spart de către persoane necunoscute, în urma acestei acțiuni reprobabile 10 din cei 35 de câini fiind sustrași din adăpost.

Citește și: REVOLTĂTOR! Adăpostul de câini de la Oravița, prădat de hoți [FOTO]

Ideea amenajării unui adăpost pentru animale a venit din dragoste pentru aceste suflete fără casă, de aceea facem un apel către cetățeni cu rugămintea de a înțelege că lăsarea câinilor pe stradă nu este o soluție optimă, dimpotrivă, câinii pot deveni un pericol pentru oameni și mai ales pentru copii”, a declarat, pentru Reper24, viceprimarul orașului Oravița, Lorena Ion.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157684465381425″]

Pentru Asociația ALMA este cea de-a patra campanie de sterilizare în județul Caraș-Severin, acțiuni organizate în parteneriat cu SOS DOGS Oradea (două în Moldova Nouă, în anul 2016, una in Bocșa în luna aprilie și cea din Oravița la sfârșitul săptămânii trecute).

Citește și: Zeci de animale, sterilizate în cadrul primei campanii de acest gen din Bocșa

Având în vedere că în județul nostru și mai ales în orașele mici nu există adăposturi private, iar cele publice sunt puține și dispun de resurse și condiții limitate, echipa SOS Dogs Oradea ne pune la dispoziție nu doar echipa bine pregătită, atât pentru operațiile de sterilizare, care deseori întâmpină provocări și cazuri medicale neprevăzute, ci și îngrijire pre și post-operatorie și echipa de capturare, dotată și pregătită corespunzător, în special atunci când sunt animale greu de capturat sau de gestionat. Campaniile de sterilizare se adresează atât câinilor fără stăpân, cât și celor cu stăpân. Ne adresăm cu precădere celor cu stăpân deoarece practica ne demonstrează că numărul mare al câinilor care bântuie pe străzi se datorează abandonurilor din gospodării și sunt câini care au avut în trecut stăpân și au fost abandonați, fie ca adulți sau ca pui la fătare, nefiind doriți. Întrucât rata de adopții este foarte mică în România, infimă în comparație cu abandonul, care e la cote uriașe, nu putem decât să punem constant accentul pe necesitatea sterilizării și responsabilizării proprietarilor de animale”, a declarat, pentru Reper24, președintele Asociației ALMA, Monica Sofia Izvănariu.

Fondurile pentru acoperirea cheltuielilor sterilizării celor 119 animale au fost acoperite din donații făcute de organizațiile Stichting Dierennood şi Straydogs Rescue Nederland, specializate în adopțiile de animale, dar și de către Primăria Oravița care a alocat 9.000 de lei pentru această campanie de sterilizare.

Astfel de campanii de sterilizare vor continua și pe viitor, mai anunță oficialii administrației orăvițene, însă următorul pas pe care îl va face Primăria va fi o amplă campanie de adopție a câinilor ce se află în adăpostul gestionat de instituția publică orăvițeană.

 

John GAVRILESCU

Stiri similare

1 Comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei