20.000.000 de lei, investiți în educație! Campus preuniversitar, inaugurat la Oravița!

modelmic

 

Una dintre cele mai importante și mult așteptate investiții în educație, a fost finalizată la Oravița după aproape 8 ani de la momentul în care a fost pusă prima cărămidă. Sumele investite nu sunt mici, dar au dus la nașterea unui campus preuniversitar, inaugurat la Oravița. O locație de cinci stele prin care, spun autoritățile locale, standardele învățământului la nivel de oraș vor crește considerabil.

Investiția, în valoare totală de 19.359.000 de lei, a fost realizată cu fonduri europene și cuprinde o serie de clădiri noi care să acopere complet nevoile viitorilor elevi care vor trece pragul Școlii de Arte și Meserii din oraș.

Proiectul a presupus renovarea completă a corpului de clădire în care funcționa până acum unitatea școlară, construirea unei școli noi cu zece clase, două laboratoare și o capacitate de 300 de elevi, construirea de la zero a unei baze sportive după cele mai noi standarde, construirea unui internat pentru 98 de elevi și a unei clădiri cu garsoniere destinate exclusiv profesorilor care până în prezent făceau naveta, dar și o cantină care este dotată cu aparatură demnă de un restaurant de cinci stele.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157661884781110″]

Inițial, amplul proiect de realizare a campusului preuniversitar a fost demarat în 2008, dar finanțarea s-a oprit brusc, și odată cu ea și lucrările. După mai bine de patru ani, și după ce o generație de elevi a învățat într-un șantier imens, autoritățile locale au decis că se impune finalizarea investiției, lucru care s-a și întâmplat.

„Am investit în educația copiilor și în clădiri în care să poată desfășura activitățile în condiții cât mai normale. Noi am renovat grădinițe, școli, dar campusul acesta a fost un proiect destul de mare pentru care a trebuit să accesăm fonduri europene, care au fost singura noastră sursă sigură de venit, pentru că pe fonduri guvernamentale nu s-a reușit, având în vedere că acest proiect a fost început în 2008 dar a fost oprită finanțarea și automat și lucrările.

Din acel an până acum nu am avut decât șantier aici, au fost generații de elevi care de când au venit la această școală, și până au plecat, nu au avut parte decât de șantier. Mai avem câteva corpuri de dotat cu mobilier, dar în mare parte avem dotări în cele mai importante spații”, explică primarul Dumitru Ursu.

 

Bucătărie de 100.000 de euro! Cu spații noi gata de dat în folosință, se caută bani și pentru dotările necesare!

 

Cantina este singurul spațiu care în momentul de față se bucură de toate dotările necesare. Pentru o bucătărie dotată ca la carte, au fost investiți aproape 100.000 de euro.

De cantină se vor bucura atât elevii care studiază și vor studia pe viitor în cadrul unității de învățământ dar și persoanele care obișnuiau să ia masa la Cantina de Ajutor Social, care va funcționa de acum înainte în noua clădire proaspăt inaugurată.

Cu toate acestea, restul spațiilor încă mai au nevoie de fonduri pentru a fi dotate pe măsura investiției realizate deja. Până vor găsi o linie potrivită de finanțare, edilul-șef susține că apartamentele profesorilor, camerele elevilor sau sălile de clasă pot funcționa fără probleme cu mobilierul vechi, existent deja în cadrul școlii.

„Urmează să accesăm finanțări pentru dotările spațiilor, pentru că dotări există momentan doar la cantină. Așteptăm să se deschidă liniile de finanțare pe programul regional operațional 2014-2020 și să vedem cum ne încadrăm și ce putem cere acolo, până atunci vom funcționa cu ce avem. Avem mese și scaune, dar nu noi. Apartamentele pentru profesori pot fi dotate cu paturile și dulapurile pe care le-am avut înainte dar în timp vom accesa fonduri europene să aducem peste tot dotări cât mai moderne și de ultimă generație”, a adăugat primarul Dumitru Ursu.

 

Alexandra JURCA

 

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei